Summen av opplysninger på denne siden er komplett salgsoppgave for eiendommen

tufsingdalen

Tallhaugen 30

Prisantydning

1 150 000,-
Totalpris: 1 195 970,-

NY PRIS! TUFSINGDALEN - Nydelig hytte fra 2005 med 2 soverom pluss hems. Badstu og uthus - Beliggende i natureldorado!

Nøkkelinformasjon

Prisantydning

1 150 000,-

Omkostninger

45 970,-

Primærrom

51 m2

Eieform

Selveier

Boligtype

Ferieeiendom

Finn annonse

292334772

Nabolagsprofil

Vis nabolagsprofil

Byggeår

2005

Energimerke

D

Bruksareal

72 m2

Tomteareal

1 206 m2

Soverom

2 soverom
Se fullstendig nøkkelinformasjon

Yama Meskinyar

Eiendomsmegler MNEF / Fagansvarlig / Avdelingsleder

Visninger

Ingen offentlige visninger, ta kontakt med megler for å avtale visning.

Nærområdet

  • bussBuss
    4 minwalking
  • grocery-storeDagligvare
    3 mindrive
  • Alpinanlegg
    35 mindrive

Kjøpesum og omkostninger

Prisantydning

kr 1 150 000,-
Beskrivelse Kostnad
Prisantydning 1 150 000,-
Omkostninger
Dokumentavgift 28 750,-
Tinglysing skjøte 585,-
Tinglysing pantedok. pr. stk 585,-
HELP Boligkjøperforsikring 13 250,-
Omkostninger totalt 43 170,-
Totalpris ink. omkostninger 1 193 170,-
NB: Regnestykket forutsetter at det kun noteres en låneobligasjon og at eiendommen selges til prisantydning.

Informasjon om eiendommen

Oppdragsnummer

13-0015/23

Matrikkel

Gnr. 88
Bnr. 41
Os (Innlandet) Kommune

Byggeår

2005

Tomt

1 206 m2 eiet tomt.

Eierform

Selveier

Beskrivelse av boligen

Adkomst

Fra Røros kjør RV30 mot Tufsingdalen og fortsett på RV28. Du får da skilt til venstre mot Grådalsveien. Ta inn på Grådalsveien og hytta ligger da på venstre side like før brua.

Oppvarming

Boligens oppvarming består av:
- Elektrisk
- Vedfyring

Andre utgifter

Drikkevann hentes fra serviceanlegg ved butikk og drikkevann/øvrig vann via regnvann fra taket til boden som lagres i vanndunk i boden. Gråvann til terreng. Forbrenningstoalett i bad/toalett. Vannpumpe for sommervann fra Siksjøåa finnes også på hytta.
Gruset adkomst via områdets private veier.

Velforening

Årlig veiavgift på kr. 750,-, samt snøbrøyting utgjør ca. kr 1000 i året.

Innhold

Type bolig og eierform

Fritidsbolig
Fritidsboligen er oppført i èn etasje med hemsloft. Grunnmur er en ringmur med krypkjeller oppført i leca. Veggkonstruksjonen er oppført i bindingsverk og er kledd med villmarkspanel. I gavler er det liggende bordkledning. Taket har saltaksform og er tekket med pappshingel. Gulv over krypkjeller og etasjeskiller mot hems er med trebjelkelag. Vinduer er med koblet glass.

Uthus
Uthuset er oppført i én etasje på natursteinsmur. Veggkonstruksjonen er oppført i bindingsverk og er kledd med villmarkspanel. I gavler er det liggende bordkledning. Taket har saltaksform og er tekket med pappshingel. Etasjeskille er et trebjelkelagover grunnen. Vinduer er med 2-lags isolerglass.

Anneks
Annekset er oppført i én etasje på grunnmur med søyleblokk. Veggkonstruksjonen er oppført i bindingsverk og er kledd med villmarkspanel. I gavler er det liggende bordkledning. Taket har saltaksform og er tekket med pappshingel. Etasjeskille er et trebjelkelag. Vinduer er med 3-lags isolerglass. - Selveier

Byggeår

200

Innhold

BESKRIVELSE PR. ETASJE:
Fritidsbolig
Primærrom:
1. etasje: Stue, kjøkken, wc/vask, vindfang, 2 soverom, gang.
Hemsloft (ikke måleverdig): Hems, soverom.
Sekundærrom:
1. etasje: Bod.

Uthus
Primærrom:
1. etasje: Bad.
Sekundærrom:
1. etasje: Bod, vedbod.

Anneks
Primærrom:
1. etasje: Badstu, oppholdsrom.

 
BESKRIVELSE ROM (P-ROM/S-ROM):
Bruksareal (BRA) 1. etasje: 54m².
Bruksareal (BRA) Hemsloft (ikke måleverdig): 0m².
Bruksareal (BRA) totalt: 54m².

Primærareal (P-ROM) 1. etasje: 51m².
Primærareal (P-ROM) Hemsloft (ikke måleverdig): 0m².
Primærareal (P-ROM) totalt: 51m².

Sekundærareal (S-ROM) 1. etasje: 3m².
Sekundærareal (S-ROM) Hemsloft (ikke måleverdig): 0m².
Sekundærareal (S-ROM) totalt: 3m².
 

TAKSTMANN KOMMENTAR TIL AREALOPPMÅLING OG ROMBENEVNELSE:
- Vindu på 1 av soverommene tilfredsstiller ikke krav til dagslysinnslipp. Dette skal være minimum 10% av rommets gulvflate. Takhøyden er stedvis under 2,2 meter.
- Brannslukkingsapparat er over 10 år. Det er ikke utført service på pulverapparatet. Service skal utføres hvert 10. år. Trykkindikator er grønn.
 

STANDARD FOR AREALOPPMÅLING
Arealoppmåling er foretatt av takstmann.
Arealmålingene måles etter bransjestandarden "Takstbransjens retningslinjer ved arealmåling av boliger". Retningslinjene har NS 3940:2012 som utgangspunkt, men inneholder presiseringer for arealbegreper og definisjoner i forbindelse med arealmåling ved omsetning og/eller verdisetting av boenheter. Rom defineres etter bruken av rommet på befaringstidspunktet, selv om bruken kan være i strid med tidligere eller gjeldende byggeforskrifter. Da det ikke foreligger en spesifikk definisjon av hva som er primære rom (P- ROM) og sekundære rom (S- ROM), vil benevnelsen av enkelte rom fastsettes etter skjønn.
 
"Takstbransjens retningslinjer for arealmåling av boliger" utgis av Informasjonsselskapet Verdi og er også tilgjengelig på www.nitotakst.no

Standard

OPPSUMMERING TILSTANDSRAPPORT
Tilstandsgrad (TG) tilsier hvilken tilstand objektet har i forhold til et definert referansenivå. For nærmere forklaring av tilstandsgrader se i tilstandsrapporten.
Her kommer en oppsummering av TG i tilstandsrapporten:

TG 0: 2
TG 1: 9
TG 2: 11
TG 3: 1
TG IU: 1

Følgende forhold har fått tilstandsgrad 3:
- Elektrisk: Det er ikke framlagt noen dokumentasjon for utførelsen på anlegg (samsvarserklæring) i bygningene. Det er et krav at eier skal oppbevare dokumentasjon på alle arbeider utført på anlegget etter 01.01.1999. Inne i sikringsskap i fritidsbolig mangler det innfesting av kabler, og det er ikke tilfredsstillende tetting av gjennomføringer. TG 3 er satt på grunn av påviste forhold i sikringsskap i fritidsbolig. TG 2 settes for anlegget generelt på grunn av manglende samsvarserklæring.

Følgende forhold har fått tilstandsgrad 2:
- Grunnmur og fundament: Det registreres sprekkdannelser i grunnmur som bærer gulvkonstruksjonen. Dette vurderes å ha blitt forårsaket av setninger i grunnen, noe som også kan være årsaken til påvist skjevhet i gulvkonstruksjonen. TG 2 er satt på grunn av påvist forhold.
- Vinduer og dører: Vinduene fremstår som eldre gjenbrukte vinduer fra før fritidsboligen ble oppført. Enkelte vinduer har kondensmerker i innvendige karmer, og er noe slitte i utvendige karmer. Det ble ikke registrert noen skader. TG 2 på grunn av slitasje på vinduer og alder på terrassedør (isolerglass over 30 år og det vil være risiko for at vindusglass punkterer).
- Yttervegger: Det registreres begrenset lufting bak kledningen. Manglende eller dårlig lufting av kledning kan medføre fuktskader i veggen på grunn av sen uttørking av fukt i veggen som kan oppstå på grunn av inndriv av nedbør og kondensering. Det ble ikke registrert skader eller tegn på at luftingen er for dårlig, men det gjøres oppmerksom på forholdet.
- Renner og nedløp: Det er registrert frostspreng i nedløp, men de fungerer til formålet.
- Taktekking: Taktekking er ikke inspisert pga. snø. Pappshingel har passert 15 år (ca. halvparten av forventet levetid) og tettheten i tiden som kommer er usikker. TG 2 er satt med bakgrunn i alder.
- Etasjeskille og gulv på grunn: Med bruk av nivelleringslaser ble det registrert et lokalt avvik på ca. 20 mm, samt et totalt avvik på ca. 25 mm på stuen. Skjevhetene vurderes å ha oppstått på grunn av setninger i fundamenteringen/grunnen.
- Ildsted/Skorstein: Det er for kort avstand fra sotluke og brennbart materiale. Beslag er ikke kontrollert på grunn av mye snø. Det registreres ikke noen sprekker eller tegn til skader ved innvendig inspeksjon av pipa. TG 2 på grunn av kort avstand fra sotluke til brennbart materiale.
- Trapp: Det mangler håndløper på veggen og det er for stor avstand mellom trinn. Rekkverk til trapp og hems er under 90 cm. TG 2 på grunn av påviste forhold.
- Ventilasjon: Flere rom mangler ventiler på yttervegg og har ikke tilfredsstillende ventilering. Det er ikke registrert tegn på mangelfull ventilering utover kondensmerker i innvendige vinduskarmer.
- Bad (uthus):
- Overflater: Det er ikke tilfredsstillende utførelse av belegg mot døråpning til bod og kan fordre til at vann kommer inn i konstruksjonen ved en større lekkasje. Tetting av belegg mot hjørner er ufagmessig utført. TG 2 er satt på grunn av påviste forhold.
- Membran, tettesjikt og sluk: Det vurderes ikke faglig god utførelse av tettesjikt. Løsning mot dør kan innby til skader i konstruksjonen ved en eventuell lekkasje. TG 2 på grunn av ufagmessig utførelse.

Følgende forhold har fått tilstandsgrad IU:
- Drenering: Det er ikke tegn på svikt i krypkjeller. Tomten er snødekt og terrengforhold er derfor ikke kontrollert. TGIU settes som følge av dette.

ROMSPESIFIKK STANDARDBESKRIVELSE
Fritidsbolig
1. etasje
Stue: Lakkert tregulv og villmarkspanel på vegger. Panel og beisede takåser i himling. Vedovn og panelovn. Utgang til terrasse.

Kjøkken: Lakkert tregulv og beiset panel på vegger. Panel og downlights i himling. Innredning med mekanisk avtrekksvifte over stekesonen.

Vaskerom: Belegg på gulv og panel på vegger. Panel i himling. Panelovn. Forbrenningstoalett og servant i innredning.

Vindfang: Laminat på gulv og malt panel på vegger. Malt panel i himling. Panelovn.

Bod: Laminat på gulv og panel på vegger. Panel i himling. Sikringsskap og stråleovn.

Soverom 1: Lakkert tregulv og panel på vegger. Panel i himling.

Soverom 2: Lakkert tregulv og panel på vegger. Panel i himling. Garderobeskap.

Gang: Lakkert tregulv og villmarkspanel på vegger. Panel og downlights i himling. Trapp.

Hemsloft
Hems: Lakkert tregulv og panel på vegger. Panel og beisede takåser i himling. Trapp og rekkverk med stående villmarkspanel.

Soverom: Lakkert tregulv og panel på vegger. Panel og takåser (ikke beiset) i himling.
Uthus
1. etasje
Bad: Belegg på gulv og panel på vegger. Panel i himling. Panelovn. Utstyrt med dusjkabinett, servant i innredning og mekanisk avtrekk.

Bod: Belegg på gulv og plater på vegger. Plater i himling.

Vedbod: Jordgulv og panel på 1 vegg. Resterende vegger er ukledde. Ukledd himling. Sikringsskap.

Anneks
1. etasje
Badstu: Belegg på gulv med trelemmer og panel på vegger. Panel i himling. Vedfyrt badstuovn. Sittebenk.

Oppholdsrom: Lakkert tregulv og panel på vegger. Panel i himling. Panelovn. Innredning og sikringsskap.

Areal

Bruksareal (BRA): 54m2
Bruttoareal (BTA): 72m2
Primærrom (P-ROM): 51m2

Antall soverom

2

Takstfirma

Takst-Forum Trøndelag AS

Energimerke

Energimerke D
Oppvarmingskarakter Ukjent
Komplett attest følger vedlagt.

Tomt

Areal 1 206 m2 eiet tomt

Offentlig informasjon

Kommentar til heftelser

På eiendommen er det tinglyst følgende heftelser og rettigheter som følger eiendommens matrikkel ved overskjøting til ny hjemmelshaver:

3430/88/41:
10.04.1927 - Dokumentnr: 900046 - Erklæring/avtale
BESTEMMELSER OM AT DELER AV EIENDOMMEN / PÅSTÅENDE
BYGNINGER / TILBEHØR / RETTIGHETER, ER UNNTATT
Overført fra: Knr:3430 Gnr:88 Bnr:2
Gjelder denne registerenheten med flere

28.05.2003 - Dokumentnr: 1931 - Registrering av grunn
Denne matrikkelenhet opprettet fra:
Knr:3430 Gnr:88 Bnr:2

19.05.2005 - Dokumentnr: 1877 - Best. om adkomstrett
Rettighet hefter i: Knr:3430 Gnr:88 Bnr:2
Rett til parkering

Kommunen har legalpant for forfalte kommunale avgifter iht. panteloven § 6-1. Pantet er begrenset oppad til 2G, (G = folketrygdens grunnbeløp)

Regulering

Eiendommen er regulert av reguleringsplan for Tallhaugen Hyttefelt. Reguleringsbestemmelser, kommunens arealdelplan og reg.kart kan fås ved henvendelse til megler.

Ferdigattest

Det foreligger ferdigattest datert 24.05.2007.

Adgang til utleie

Fritidseiendommen kan i sin helhet leies ut til fritidsformål.
Det gjøres oppmerksom på gjeldende skatteregler for utleie av fritidseiendom.

Kommunale avgifter pr. år

kr 3 381,-

Kommentar til kommunale avg

Faktureres 2 ganger pr. år, med forfall henholdsvis 20/3 og 20/9. Kan også faktureres månedlig om ønskelig.

Fritidseiendommer har til nå ikke hatt fast feiing, men dette jobbes det med å få til nå. Det vil da bli feiing hvert 4. år. Det er fortsatt usikkert når denne ordningen kommer på plass. Da vil da komme et feiegebyr i tillegg til de andre kommunale avgiftene

Kommentar vei, vann og avløp

Drikkevann hentes fra serviceanlegg ved butikk og drikkevann/øvrig vann via regnvann fra taket til boden som lagres i vanndunk i boden. Gråvann til terreng. Forbrenningstoalett i bad/toalett. Vannpumpe for sommervann fra Siksjøåa finnes også på hytta.
Gruset adkomst via områdets private veier.

Formuesverdi

Primær kr. ,-
Sekundær kr. 217 902,-
Med primærbolig menes der boligeier er folkeregistrert bosatt, mens sekundærbolig menes andre eiendommer så som pendlerbolig, utleiebolig, hytte i byen, helårsbolig brukt som fritidsbolig (hytte).
Skatteetaten beregner boligverdi (beregnet markedsverdi for bolig) basert på SSBs statistiske opplysninger om omsatte boliger. I beregningen tas det hensyn til boligens beliggenhet, areal, byggeår og type bolig. Boligens boligverdi er lik boligens areal multiplisert Offentlig informasjon 41 Informasjon om boligen Informasjon om boligen 41 med kvadratmeterpris basert på statistikk over omsatte boliger. Formuesverdien er en gitt prosentandel av denne boligverdien. Formuesverdien av primærboliger settes normalt til 25 prosent av boligverdien og 90 prosent for sekundærboliger.

Avtalerettslige forhold

Overtakelse

Etter nærmere avtale med selger. Angi ønske i budskjema

Sentrale lover

Eiendommen selges etter reglene i avhendingsloven. Selgers eventuelle mangelsansvar og kjøpers undersøkelsesplikt reguleres av bestemmelsene i avhendingsloven kapittel 3.
 
Dersom avtale om salg (aksept av bud) inngås i forbrukerforhold*: For å få et best mulig beslutningsgrunnlag er det viktig å lese salgsdokumentene grundig før visning, og uansett før budgivning. Salgsoppgaven inneholder sentrale opplysninger fra eiendomsmegleren, tilstandsrapport fra bygningssakkyndig, egenerklæring fra selger og andre dokumenter med relevant innhold. Uavhengig av om det er lest eller ikke, regnes Kjøper for å kjenne til det som går tydelig fram av salgsdokumentene.
 
I tillegg til å sette seg grundig inn i dokumentene, oppfordres interessenter til å undersøke eiendommen nøye.
 
Eiendommen kan ha en mangel dersom den ikke samsvarer med kravene til kvalitet, utrustning og annet som følger av avtalen, jf. avhendingsloven § 3-1. Videre vil eiendommen ha mangel dersom det er holdt tilbake eller gitt uriktige opplysninger om eiendommen som har virket inn på avtalen, jf. avhendingsloven §§ 3-7 og 3-8.
 
Ved salg til forbrukerkjøper er det ikke anledning til å ta forbehold om at eiendommen selges «som den er» eller med lignende generelle forbehold. Forbehold om eiendommens tilstand som er spesifisert nok til å kunne innvirke på kjøpsvurderingen, anses likevel som en del av avtalen, og vil derfor ikke kunne påberopes som mangel jf. avhendingsloven § 3-9 (2) andre setning.
Hvis det ikke er avtalt noe særskilt, gjelder bestemmelsene i avhendingsloven §§ 3-2 til 3-6 om generelle krav til eiendommen, arealavvik og tilbehør. Disse bestemmelsene supplerer altså det som følger av avtalen.
 
Boligens alder, type og synlige tilstand har betydning for hvilken kvalitet og stand som kan forventes. For eksempel kan det ikke forventes at en eldre bolig har samme tilstand som en ny eller nyere bolig. Eldre boliger er vanligvis bygget etter andre krav og med andre materialer, og vil i tillegg ha varierende grad av slitasje og skader som følge av blant annet bruk, værpåkjenninger og annen aldersforringelse. Skader og forringelser som er naturlige følger av dette vil normalt ikke bli ansett som kjøpsrettslige mangler.
 
Kjøper kan ikke gjøre gjeldende som en mangel noe kjøperen kjente eller måtte kjenne til da avtalen ble inngått. Dersom kjøperen før avtaleinngåelsen har undersøkt eiendommen, eller uten rimelig grunn unnlatt å følge oppfordringen om undersøkelse, kan kjøperen ikke gjøre gjeldende som mangel noe han burde blitt kjent med ved undersøkelsen.
 
Det gjøres oppmerksom på at selv om det skulle være mangel ved eiendommen, må kjøperen selv dekke tap og kostnader opp til et beløp på 10 000 kroner (kjøpers «egenandel»/ «egenrisiko»), om ikke annet er sagt i loven.
 
Kjøpers egenrisiko har ikke betydning for spørsmålet om det foreligger en mangel. Beløpet kommer imidlertid til fradrag i en eventuell utmåling av prisavslag eller erstatning dersom det er en mangel ved eiendommen som selger er ansvarlig for.
 
* Med forbrukerforhold menes kjøp av eiendom når kjøperen er en fysisk person som ikke hovedsakelig handler som ledd i næringsvirksomhet.
 
Dersom avtale om salg (aksept av bud) inngås av kjøper som ikke anses som forbruker selges eiendommen «som den er»: 
Eiendommen overdras slik den fremstår ved besiktigelse. Selger fraskriver seg ansvar ut over det som følger av avhendingsloven § 3-9, dog slik at forhold dekket av avhendingslovens § 3-9, andre punktum ikke kan utgjøre en mangel. § 3-9 fravikes videre slik at forsømte opplysninger fra selgers side bare skal ansees som mangel dersom disse er vesentlige for kjøper og er dokumentert kjent av selger. Videre kan ikke kjøper gjøre gjeldende som mangel forhold etter avhendingslovens § 3-8 (1), andre setning hvor opplysningene er gitt av andre enn selger. Avhendingslovens § 4-19, andre ledd fravikes slik at reklamasjon senest kan skje 1 år etter overtagelse av eiendommen.
 
Interessenter oppfordres til å undersøke eiendommen nøye, gjerne med fagmann før bud inngis. Se også teknisk beskrivelse av boligen, som framkommer i takst/ tilstandsrapport/boligsalgsrapport. Det forutsettes at skjøtet tinglyses på ny eier. Hvis kjøper ikke ønsker en hjemmelsoverføring av eiendommen til seg må det tas forbehold om dette i budet.
 
Informasjonen ovenfor om kjøpers undersøkelsesplikt, herunder oppfordringen om å undersøke eiendommen nøye, gjelder også for kjøpere som ikke anses som forbrukere. Ved spørsmål, kontakt megler for mer informasjon.
 
I alle tilfeller forutsettes det, med mindre annet er avtalt, at hjemmel overføres til kjøper ved overtakelse.
 
Informasjon vedr. lovendring finnes også her: https://nylander.no/informasjon-til-vare-kunder-vdr-lovendring-2022/

Personvern

Ditt personvern er viktig for Meglerhuset Nylander AS og vi er opptatt av å verne om personopplysningenes integritet, tilgjengelighet og konfidensialitet. All behandling av personopplysninger i Meglerhuset Nylander AS skal følge det til enhver tid gjeldende personvernregelverket, herunder GDPR og personopplysningsloven.

Personvernerklæringen gir utfyllende opplysninger om hvilke personopplysninger som samles inn, hvordan opplysningene samles inn og hvilke rettigheter du har dersom personopplysninger om deg er registrert hos oss. Se mer på: https://nylander.no/personvernerklaering-for-meglerhuset-nylander-as

Boligselgerforsikring

Kjøper er gjort kjent med at selger ikke har tegnet boligselgerforsikring.
 

Selger har utarbeidet et egenerklæringsskjema og innhentet en tilstandsrapport som er vedlagt salgsoppgaven. I henhold til avhendingsloven anses kjøper kjent med de opplysninger som framgår av et salgsdokument. Kjøper oppfordres derfor til å gjøre seg kjent med denne

Boligkjøperforsikring

Kjøper har anledning til å tegne Boligkjøperforsikring. Det er en rettshjelpsforsikring som gir trygghet og profesjonell juridisk hjelp dersom det oppdages uventede feil eller mangler ved boligen de neste fem årene.
 
Boligkjøperforsikring tegnes senest på kontraktsmøtet.

Avtalebetingelser

Hele kjøpesummen med tillegg av omkostninger skal være kreditert meglers klientkonto og skriftlig melding fra kjøpers bank må foreligge innen 2 virkedager før overtakelse.
 
Kjøpesum regnes ikke som betalt av kjøper før kjøpers panterett er mottatt av oppgjør i korrekt utfylt, undertegnet og bevitnet stand. Valuteringsdato legges til grunn for all renteberegning mellom partene.
 
Ved forsinket betaling av hele eller deler av kjøpesummen og omkostninger, kan selger kreve lovens forsinkelsesrente av den til enhver tid ubetalte del av kjøpesummen fra avtalt tidspunkt for overtakelse og frem til full innbetaling faktisk finner sted. Denne bestemmelse gir ikke kjøper rett til å forlenge betalingsfristen utover de frister som er avtalt.

Hvitvasking og terrorfinansiering

Kjøper og selger er forpliktet til å bidra til at eiendomsmegler kan gjennomføre tilfredsstillende kundekontroll i henhold til hvitvaskingsregelverket og må derfor bl.a. fremlegge gyldig legitimasjon, erklæring om sivilstatus vedr. PEP, (politisk eksponert person) samt oppgi evt. egenkapitalens opphav i forbindelse med utfylling av oppgjørsskjema.

Dersom eiendomsmegler ikke får utført slik kontroll plikter eiendomsmegler å avstå fra å gjennomføre oppdraget/handelen. Eiendomsmeglingsforetaket fraskriver oss ansvar for eventuelle økonomiske krav som følge av ovennevnte forhold.

Budgivning

Informasjonen er utarbeidet av Forbrukerombudet, Forbrukerrådet, Den Norske Advokatforening ved Eiendomsmeglingsgruppen, Eiendomsmeglerforetakenes Forening og Norges Eiendomsmeglerforbund, på grunnlag av blant annet forskrift om eiendomsmegling § 6-3 og § 6-4.
 
Nedenfor gis en oversikt over de retningslinjer som forbrukermyndighetene og organisasjonene anbefaler benyttet ved budgivning på eiendommen. Avslutningsvis gis også en kort oversikt over de viktigste rettsreglene tilknyttet budgivning.
 
Før det leggs inn bud på eiendommen oppfordres budgiver til å sette seg inn i all relevant informasjon om eiendommen.
 
GJENNOMFØRING AV BUDGIVNING:1. På forespørsel vil megler opplyse om aktuelle bud på eiendommen, herunder om relevante forbehold.2. Alle bud inngis til megler, som formidler disse videre til oppdragsgiver. Kravet til skriftlighet gjelder også bud forhøyelser og motbud aksept eller avslag fra selger. Før formidling av bud med oppdragsgiver skal megler innhente gyldig legitimasjon og signatur fra budgiver. Kravet til legitimasjon og signatur er oppfylt for budgivere som benytter e-signatur, eksempelvis BankID eller MinID. Med skriftlige bud menes også elektroniske meldinger som e-post og SMS når informasjon i disse er tilgjengelig også for ettertiden.3. Et bud bør inneholde eiendommens adresse (eventuelt gnr/bnr), kjøpesum, budgivers kontaktinformasjon, finansieringsplan, akseptfrist, overtakelsesdato og eventuelle forbehold; så som usikker finansiering, salg av nåværende bolig osv. Normalt vil ikke et bud med forbehold bli akseptert før forbeholdet er avklart. Konferer gjerne med megler før bud avgis.4. Megler skal legge til rette for en forsvarlig avvikling av budrunden. I forbrukerforhold (dvs. der oppdragsgiver er for bruker) skal ikke megleren formidle bud med kortere akseptfrist enn kl. 12.00 første virkedag etter siste annonserte visning. Etter denne fristen bør budgivere ikke sette en kortere akseptfrist enn at megler har mulighet til, så langt det er nødvendig å orientere oppdragsgiver, budgivere og øvrige interessenter om bud og forbehold. Det bør ikke gis bud som diskriminerer eller utelukker andre budgivere. Dersom bud inngis med en frist som åpenbart er for kort til at megleren kan avvikle budrunden på en forsvarlig måte som sikrer oppdragsgiver og interessenter et tilstrekkelig grunnlag for sine handlingsvalg, vil megler fraråde budgiver å stille slik frist.5. Megleren vil uoppfordret gi sin vurdering av det enkelte bud overfor oppdragsgiveren, når budet er gitt innenfor fristene i punkt 4.6. Megleren vil så langt det er nødvendig og mulig holde budgiverne orientert om nye og høyere bud og eventuelle forbehold. Megler skal så snart som mulig bekrefte skriftlig ovenfor budgivere at budene deres er mottatt.7. Etter at handel har kommet i stand, eller dersom en budrunde avsluttes uten at handel er kommet i stand, kan en budgiver kreve kopi av budjournalen i anonymisert form.8. Kopi av budjournal skal gis til kjøper og selger uten ugrunnet opphold etter at handel er kommet i stand. Dersom det er viktig for budgiver å bevare sin anonymitet, bør budet fremmes gjennom fullmektig.
 
VIKTIGE AVTALERETTSLIGE FORHOLD:1. Det eksisterer ingen angrerett ved salg/kjøp av fast eiendom.2. Når et bud er innsendt til megler og han har formidlet innholdet i budet til selger (slik at selger har fått kunnskap om budet), kan budet ikke kalles tilbake. Budet er da bindende for budgiver frem til akseptfristens utløp, med mindre budet før denne tid avslås av selger eller budgiver får melding om at eiendommen er solgt til en annen (man bør derfor ikke gi bud på flere eiendommer samtidig dersom man ikke ønsker å kjøpe flere enn en eiendom).3. Selger står fritt til å forkaste eller akseptere ethvert bud, og er for eksempel ikke forpliktet til å akseptere høyeste bud.4. Når en aksept av et bud har kommet frem til budgiver innen akseptfristens utløp er det inngått en bindende avtale.5. Husk at også et eventuelt bud fra selger til kjøper (såkalte ”motbud”), avtalerettslig er et bindende tilbud som med fører at det foreligger en avtale om salg av eiendommen dersom budet i rett tid aksepteres av kjøper.

Visning

Kontakt megler på telefon, SMS eller mail for å avtale visning.

Vedlegg

Vedlegg i salgsoppgave anses som en del av salgsoppgaven og må leses i sammenheng med den informasjon som framgår av denne.

Tilstandsrapport med arealberegning
Selgers egenerklæring
Energiattest
Planskisser
Målebrev/skylddeling
Regulering og situasjonskart
Byggetegninger
Midlertidig brukstillatelse/ferdig attest
Tinglyst erklæring vedr. X

Dokumenter