Summen av opplysninger på denne siden er komplett salgsoppgave for eiendommen

røros sentrum

Peder Hiortgata 11A

Prisantydning

3 500 000,-
Totalpris: 3 604 720,-

Sjarmerende og innvendig totalrenovert, samt påbygd (2014/2015) halvpart av tomannsbolig. 3 sov. 2 bad.

Nøkkelinformasjon

Prisantydning

3 500 000,-

Omkostninger

104 720,-

Primærrom

115 m2

Eieform

Selveier

Boligtype

Tomannsbolig

Finn annonse

308033385

Nabolagsprofil

Vis nabolagsprofil

Byggeår

1952

Energimerke

G

Tomteareal

451 m2

Soverom

3 soverom
Se fullstendig nøkkelinformasjon

Yama Meskinyar

Eiendomsmegler MNEF / Fagansvarlig / Avdelingsleder

Visninger

mandag 25. september

17:00 - 17:30

Nærområdet

 • trainJernbanestasjon
  2 minwalking
 • traffic-gatewayKollektivknutepunkt
  2 minwalking
 • bussBuss
  2 minwalking
 • primary-schoolSkole
  9 minwalking
 • shopping-mallKjøpesenter
  1 minwalking

Kjøpesum og omkostninger

Prisantydning

kr 3 500 000,-
Beskrivelse Kostnad
Prisantydning 3 500 000,-
Omkostninger
Dokumentavgift 87 500,-
Tinglysing skjøte 585,-
Tinglysing pantedok. pr. stk 585,-
HELP Boligkjøperforsikring 13 250,-
Omkostninger totalt 101 920,-
Totalpris ink. omkostninger 3 601 920,-
NB: Regnestykket forutsetter at det kun noteres en låneobligasjon og at eiendommen selges til prisantydning.

Informasjon om eiendommen

Oppdragsnummer

13230004

Eier

Elin Marie Kjerpeseth, Roy Håkon Sakariassen

Matrikkel

Gnr. 134
Bnr. 98
Røros Kommune

Adresse

Peder Hiortgata 11A, 7374 RØROS

Byggeår

1952

Tomt

451 m2 eiet tomt.

Eierform

Selveier

Oppdragsansvarlig

Yama Meskinyar

Fasiliteter

 • Balkong/Terrasse
 • Peis/ildsted
 • Turterreng
 • Sentralt
 • Tilgjengelighetsnivå

Beskrivelse av boligen

Beskrivelse

Sjarmerende og innvendig totalrenovert samt påbygd halvpart av tomannsbolig, flott beliggende i sentrum med gangavstand til et rikholdig og godt servicetilbud i sentrum av Røros.
Boligen har en gjennomgående høy standard; eikeparkett på gulv, lysmalte gipsplater på vegger, kjøkkeninnredning med tilhørende hvitevarer, flislagt bad med tilhørende innredning, varmekabler på alle gulv i 1.etg samt bad i 2.etg.
Boligen har 3 soverom, 2 bad, hagestue, stue med åpen kjøkkenløsning, gang og entré. I tillegg finnes carport og utvendig bod.

Beliggenhet

Svært sentral og flott beliggenhet i blindgate, like ved kjøpesenteret Domus Røros. Like ved finner den populære Kjerkgata, i tillegg er det kort avstand til skoler, idrettshall/flerbrukshall og øvrige butikker, fasiliteter og servicetilbud som finnes på Røros.

Adkomst

Ta avFV 30 (Osloveien) inn mot Domus Røros, og sving til venstre like før Domus inn på Peder Hiortgata. Fortsett forbi Domus kjøpesenter til du finner Peder Hiortgt. 11 på høyre side. A er halvparten nærmest Domus. Det vil bli godt skiltet av Meglerhuset Nylander ved fellesvisninger.

Parkering

Parkering på egen tomt samt i carport.

Diverse

Boligen er totalrenovert innvendig, og påbygd i 2014/2015 med soverom, bad, bod og carport i 1.etg. Arbeidet er utført av Røros Bygg AS.

Naboen(Peder Hiortgata 9) opplyser at strøminntaket/inntaksboksen tilhørende denne eiendommen henger på uthuset stående på hennes eiendom og hun ønsker at dette flyttes av kjøper(senest når uthuset skal restaureres) slik at det står på egen eiendom.
Naboen opplyser også at nedløp fra takrenne ifm carport vender slik at vannet havner inn i uthuset hennes. Hun ønsker også at ny eier sørger for at denne vender bort fra hennes eiendom. Dette kan man finne en løsning på sammen i følge naboen.

Oppvarming

Vedfyring i peisovn, samt elektrisk oppvarming ved varmekabler i alle rom i 1. etg., samt på bad i 2. etg. Panelovner på soverom i 2. etg.

Andre utgifter

Andre utgifter knyttet til eiendommen kan være:
Månedlige utgifter til TV-pakke og bredbånd.
Månedlige utgifter til energi.
Forsikring
Brøyting
Disse kostnader vil avhenge av forbruk og avtaler, antall familiemedlemmer i husstanden, ønsket innetemperatur og andre forhold.

Innhold

Type bolig og eierform

Tomannsbolig - Selveier

Byggemåte

Halvpart av vertikaldelt tomannsbolig oppført over to etasjer med uinnredet loft. Grunnmur er oppført i betong/sparestein. Veggkonstruksjoner er oppført i tre og kledd med stående bordkledning. Taket på opprinnelig del er et kombinert valm-mansardtak. Konstruksjonen på vinterhagen er oppført som et saltak.

Tilbygg har flatt kompakttak, mens det er et pulttak over inngangsparti. Etasjeskiller er et trebjelkelag, og det er støpt plate på mark. Vinduene er med 2-lags og 3-lags isolerglass. Vinduene på opprinnelig del har ytterglass av eldre dato for å beholde originalutseendet.

Det er tilknyttet en carport.

Byggeår

1952
Byggeår for påbygg 2014

Innhold

Primærrom:
1. etasje: Entrè, soverom, bad, kjøkken, stue.
2. etasje: Gang, bad, 2 soverom.

Sekundærrom:
1. etasje: Bod, vinterhage.
Loft: Uinnredet loft.

Standard

1. etasje
Entrè: Flis på gulv og malt overflate på vegger. Malt overflate og downlights i himling. Gulvvarme. Skyvedørsgarderobe.

Soverom: Parkett på gulv og malte panelplater på vegger. Takess i himling. Gulvvarme. Skyvedørsgarderobe.

Bad: Flis på gulv og flis på vegger. Takess og downlights i himling. Gulvvarme. Utstyrt med dusjhjørne med innfellbare dusjdører, mekanisk avtrekk, wc, servant i innredning, opplegg for vaskemaskin, bereder, rørfordelingsskap, stoppekran og vannmåler.

Kjøkken: Parkett på gulv og malt overflate på vegger. Malt overflate og downlights i himling. Gulvvarme. Innredning med mekanisk avtrekksvifte over stekesonen. Det er integrert oppvaskmaskin, kjøl/fryseskap, platetopp og stekovn. Trapp.

Stue: Parkett på gulv og malt overflate på vegger. Malt overflate og downlights i himling. Gulvvarme og vedovn. Utgang til vinterhage.

Bod: Støpt gulv. Gipsplater, OSB-plater og ukledde overflater på vegger. Panel i himling.

Vinterhage: Tregulv og lasert og malt panel på vegger. Lasert panel i himling. Utgang til terrasseplatting.

2. etasje
Gang: Parkett på gulv. Malt overflate og malte panelplater på vegger. Takess, downlights og luke til kaldloft i himling. Utgang til balkong og trapp.

Bad: Flis på gulv og flis på vegger. Takess i himling. Gulvvarme. Utstyrt med badekar, dusjhjørne, servantskap, wc og mekanisk avtrekk.

Soverom 1: Parkett på gulv og malte panelplater på vegger. Takess i himling. Panelovn.

Soverom 2: Parkett på gulv og malte panelplater på vegger. Takess i himling.

Loft
Uinnredet loft

Areal

Bruksareal (BRA): 134m2
Primærrom (P-ROM): 115m2

P-rom pr. etasje

Primærareal (P-ROM) 1. etasje: 76m².
Primærareal (P-ROM) 2. etasje: 39m².
Primærareal (P-ROM) Loft: 0m².
Primærareal (P-ROM) totalt: 115m².

BRA pr. etasje

Bruksareal (BRA) 1. etasje: 89m².
Bruksareal (BRA) 2. etasje: 39m².
Bruksareal (BRA) Loft: 6m².
Bruksareal (BRA) totalt: 134m².

Antall soverom

3

Takstmanns konklusjon og kommentar til areal

OPPSUMMERING TILSTANDSRAPPORT

Tilstandsgrad (TG) tilsier hvilken tilstand objektet har i forhold til et definert referansenivå. For nærmere forklaring av tilstandsgrader se i tilstandsrapporten.

Her kommer en oppsummering av TG i tilstandsrapporten:
TG 0: 2
TG 1: 12
TG 2: 17
TG 3: 2
TG IU: 0

Følgende forhold har fått tilstandsgrad 3:
- Balkong: Det registreres noe slitte overflater. Rekkverket er lavere enn forskriftskrav ved oppføringsår. Det er symptom på råte i 1 av bjelkene. TG 3 på grunn av tegn på råte i konstruksjonen.
- Utstyr på tak: TG 3 på grunn av mangel på snøfangere på ny del. TG 2 på grunn av mangel på snøfangere på opprinnelig del.

Følgende forhold har fått tilstandsgrad 2:
- Drenering: TG 2 på grunn av flatt terreng.
- Grunnmur og fundament (Opprinnelig del): TG 2 på grunn av registrert riss/sprekk. Forholdet er ikke unormalt med tanke på alder, og vurderes ikke å være til noen fare for konstruksjonssikkerheten.
- Eldre ytterglass/-dører (opprinnelig del): Ytterglass og ytterdører av eldre dato (utadslående på opprinnelig del). 1 av yttervinduene, samt enkelte vannbrett under bunnkarmer på vinterhagen har tegn på råte. TG 2 på grunn av påviste forhold.
- Yttervegger (opprinnelig del): Det registreres manglende/dårlig lufting bak kledningen. Manglende eller dårlig lufting av kledning kan
medføre fuktskader i veggen på grunn av sen uttørking av fukt i veggen som kan oppstå på grunn av inndriv av nedbør og kondensering. Det er stedvis tegn på slitasje/råte i bunnen av trekledning. TG 2 på grunn av påviste forhold.
- Uinnredet loft: Konstruksjonen er oppført etter byggeregler på oppføringstidspunktet uten lufteåpninger ved raft (takfoten) for ventilering av konstruksjonen. Det registreres soppdannelse i taktro, noe som er et symptom på utilstrekkelig lufting. Dette er ikke av den farlige typen, men dette kan utvikle seg over tid. TG 2 på grunn av sopp og begrenset lufting.
- Renner og nedløp: Det er frostspreng i taknedløp ved vinterhage, samt inne i bod. Det kan bli vått på gulvet i boden som følge av dette, men dette er ikke påvist på befaringsdagen. Takfotbeslag på vinterhage har tegn på rust. TG 2 på grunn av påviste forhold. Det er opplyst at det i senere tid er blitt lagt inn varmekabel i nedløpsrør i bod.
- Takkonstruksjon (opprinnelig del): Svai/nedbøy i takflaten som i dette tilfellet på vinterhagen er påregnelig, og ikke uvanlig på slike eldre konstruksjoner. Lufting av takkonstruksjonen er begrenset eller manglende. TG 2 på grunn av påviste forhold.
- Taktekking (opprinnelig del): Det registreres noen tegn på mosegroing på taket. Dette reduserer levetiden på tekkingen. Tekkingen på vinterhagen har nådd en alder som gjør tettheten i tiden som kommer usikker. Det registreres ikke tilfredsstillende beslagløsning mellom vindusoppløft og taktekkingen på undersiden.
Det er kun et trebord her, og dette har tegn på råte. TG 2 på grunn av påviste forhold.
- Etasjeskille og gulv på grunn: TG 2 på grunn av lokale høydeavvik.
- Ildsted/skorstein: Det er kort avstand mellom sotluke og brennbart materiale på vegg. Pipa er ikke kontrollert over tak. TG 2 på grunn av kort avstand fra sotluke til brennbart materiale. Det er opplyst om at det er montert vifte for å få bedre trekk ved fyring i ovnen.
- Avløpsrør: Det er ikke registrert tilfredsstillende lufting av avløpsanlegget. Utover dette er det ikke registrert unormale forhold.
- Elektrisk: Det er ikke fremlagt dokumentasjon for hele anlegget. TG 2 som følge av dette.
- Ventilasjon: 1 soverom i 2. etasje mangler ventil på yttervegg og har ikke tilfredsstillende ventilering.
- Bad 1. etg:
- Overflater: Silikonfugen i overgang gulv/vegg i dusjhjørnet har stedvis mangel på vedheft. Det registreres tegn på muggsopp/svertesopp i silikonovergang mellom veggbrakketer til dusjvegger og gulvet. TG på grunn av påviste forhold.
- Sanitær og ventilasjon: Dusjveggene har løse braketter. Rommet mangler tilluft og ventilering av rommet blir redusert. TG 2 på grunn av påviste forhold.
- Bad 2. etg:
- Overflater: Silikonfugen i overgang mellom gulv/vegg har stedvis mistet vedheft, og det har satt seg noe muggsopp/svertesopp inne i sprekkene. Gulvskinnen i dusjhjørnet vil i utgangspunktet føre til at eventuelt lekkasjevann utenfor dusjsonen ikke vil ledes til sluk om den avmonterte dusjdøren monteres, da skinnen er høyere enn topp gulv ved dør.
- Sanitær og ventilasjon: Det er tilluft til rommet, men det bør etableres en mer tilfredsstillende tilluftsløsning. TG 2 som følge av
dette.

TAKSTMANN KOMMENTAR TIL AREALOPPMÅLING OG ROMBENEVNELSE:
- På loft er det kun måleverdig areal hvor det er etablert fast gulv. Det totale arealet er på ca. 15-20m². Adkomst er via luke med stige.
- Boligen er ombygd og tilbygd. Tegninger i tilbygg stemmer med det som er byggemeldt, men det er noe usikkert om ombygging til tomannsbolig i 2014/2015 er innbefattet i det som er byggemeldt.
Kommentar fra kommunen tilsier at ombygging er byggemeldt og godkjent, men dette er ikke nevnt i ferdigattesten. Ombygging i 1966 er byggemeldt og godkjent. Det anbefales å kontakte byggesakskontoret for ytterligere kommentarer.
- Det er utstedt ferdigattest for tilbygg. Ombyggingen som ble gjort i samme periode er ikke nevnt i ferdigattesten. Det anbefales å kontakte byggesakskontoret som nevnt over.

Arealmålingene måles etter bransjestandarden ""Takstbransjens retningslinjer ved arealmåling av boliger"". Retningslinjene har NS 3940:2012 som utgangspunkt, men inneholder presiseringer for arealbegreper og definisjoner i forbindelse med arealmåling ved omsetning og/eller verdisetting av boenheter. Rom defineres etter bruken av rommet på befaringstidspunktet, selv om bruken kan være i strid med tidligere eller gjeldende byggeforskrifter. Da det ikke foreligger en spesifikk definisjon av hva som er primære rom (P- ROM) og sekundære rom (S- ROM), vil benevnelsen av enkelte rom fastsettes etter skjønn.

"Takstbransjens retningslinjer for arealmåling av boliger" utgis av Informasjonsselskapet Verdi og er også tilgjengelig på www.nitotakst.no

Takstfirma

Takst-Forum Trøndelag AS

Dato for takst

15-05-2023

Energimerke

Energimerke G
Oppvarmingskarakter Ukjent
Komplett attest følger vedlagt.

Tomt

Areal 451 m2 eiet tomt.
Eiet, flat tomt på ca. 450 kvm med direkte innkjørsel fra kommunal veg. Tomta er opparbeidet med parkering foran carport, plen og noe beplantning.

Offentlig informasjon

Tinglyste rettigheter

Bestemmelse om vannledn.
Dagboknr.: 900160
Dato: 20-09-1924
Vegvesenets betingelser vedtatt

Registrering av grunn
Dagboknr.: 900048
Dato: 20-09-1924
Registrering av grunn

Kommentar til heftelser

Kommunen har legalpant for forfalte kommunale avgifter iht. panteloven § 6-1. Pantet er begrenset oppad til 2G, (G = folketrygdens grunnbeløp).

Regulering

Kommuneplaner
Besøk kommunens hjemmeside for mer informasjon.
Id: KD20080002
Navn: Kommunedelplan for Røros sentrum
Plantype: Kommunedelplan
Status: Endelig vedtatt arealplan
Ikrafttredelse: 25.06.2009
Bestemmelser: https://www.arealplaner.no/5025/dokumenter/243/KD20080002_planbestemmelser.pdf
Delarealer: Delareal 451 m
Arealbruk: Område som skal reguleres etter PBL,Framtidig

Reguleringsplaner
Besøk kommunens hjemmeside for mer informasjon.
Id: 20130009
Navn: Reguleringsplan for Røros sentrum
Plantype: Områderegulering
Status: Endelig vedtatt arealplan
Ikrafttredelse: 26.09.2019
Bestemmelser - https://www.arealplaner.no/5025/dokumenter/857/20130009_bestemmelser.pdf
Delarealer:
Delareal 450 m
RPHensynsonenavn H_570_1
Sone med angitte særlige hensyn Bevaring kulturmiljø
Delareal: 451 m
Formål: Boligbebyggelse
Feltnavn: B_5

Reguleringsplaner under arbeid
Besøk kommunens hjemmeside for mer informasjon.
Id: 20130009_2
Navn: Endring av områdeplan for Røros sentrum_skiltvedtekter
Status: Planforslag
Plantype: Områderegulering

Eiendommen ligger i et område regulert til forretning/kontor/bolig. Eiendommen ligger regulert i arealplan for Røros sentrum. Kopi av reguleringskart og reguleringsbestemmelser ligger vedlagt eller kan fås ved henvendelse til oppdragsansvarlig.

Bygningsmassen ligger innenfor sentrumsområdet med spesielle restriksjoner til bygningsvern og bygningsmiljøhensyn.
Alle fasadearbeid som skal gjøres på gården må utføres i nært samarbeid med antikvariske myndigheter i kommunen. Dette fordi den ligger innenfor antikvarisk spesialområde og utgjør et viktig del av "verdensarven Røros"

Ferdigattest

Huset er oppført rundt 1925, ombygd i 1966. Denne ombyggingen er omsøkt og godkjent, men det finnes ingen ferdigattest fra denne ombyggingen. Det er utstedt ferdigattest for ombyggingen fra 2014.

Adgang til utleie

Eiendommen kan i sin helhet leies ut til boligformål.

Kommunale avgifter pr. år

kr 14 530,-

Kommentar til kommunale avg

Fakturert beløp i 2022:
- Avløp 450,84 kr
- Eiendomsskatt 9 055,00 kr
- Feiing 600,00 kr
- Renovasjon 4 195,20 kr
- Vann 229,32 kr
Sum 14 530,36 kr

Prognose for kommunale avgifter i 2023 er oppgitt å være kr. 16 533,39,-.

Formuesverdi

Primær kr. 887 991,-
Sekundær kr. 3 196 766,-
Årstall 2021
Med primærbolig menes der boligeier er folkeregistrert bosatt, mens sekundærbolig menes andre eiendommer så som pendlerbolig, utleiebolig, hytte i byen, helårsbolig brukt som fritidsbolig (hytte).
Skatteetaten beregner boligverdi (beregnet markedsverdi for bolig) basert på SSBs statistiske opplysninger om omsatte boliger. I beregningen tas det hensyn til boligens beliggenhet, areal, byggeår og type bolig. Boligens boligverdi er lik boligens areal multiplisert Offentlig informasjon 41 Informasjon om boligen Informasjon om boligen 41 med kvadratmeterpris basert på statistikk over omsatte boliger. Formuesverdien er en gitt prosentandel av denne boligverdien. Formuesverdien av primærboliger settes normalt til 25 prosent av boligverdien og 90 prosent for sekundærboliger.

Avtalerettslige forhold

Forbehold

Det tas forbehold om trykkfeil i salgsoppgaven.
Salgsoppgaven er ufullstendig uten alle vedlegg.

Sentrale lover

Eiendommen selges etter reglene i avhendingsloven. Selgers eventuelle mangelsansvar og kjøpers undersøkelsesplikt reguleres av bestemmelsene i avhendingsloven kapittel 3.

Dersom avtale om salg (aksept av bud) inngås i forbrukerforhold*:
For å få et best mulig beslutningsgrunnlag er det viktig å lese salgsdokumentene grundig før visning, og uansett før budgivning. Salgsoppgaven inneholder sentrale opplysninger fra eiendomsmegleren, tilstandsrapport fra bygningssakkyndig, egenerklæring fra selger og andre dokumenter med relevant innhold. Uavhengig av om det er lest eller ikke, regnes Kjøper for å kjenne til det som går tydelig fram av salgsdokumentene.
I tillegg til å sette seg grundig inn i dokumentene, oppfordres interessenter til å undersøke eiendommen nøye.

Eiendommen kan ha en mangel dersom den ikke samsvarer med kravene til kvalitet, utrustning og annet som følger av avtalen, jf. avhendingsloven § 3-1. Videre vil eiendommen ha mangel dersom det er holdt tilbake eller gitt uriktige opplysninger om eiendommen som har virket inn på avtalen, jf. avhendingsloven §§ 3-7 og 3-8.

Ved salg til forbrukerkjøper er det ikke anledning til å ta forbehold om at eiendommen selges «som den er» eller med lignende generelle forbehold. Forbehold om eiendommens tilstand som er spesifisert nok til å kunne innvirke på kjøpsvurderingen, anses likevel som en del av avtalen, og vil derfor ikke kunne påberopes som mangel jf. avhendingsloven § 3-9 (2) andre setning.

Hvis det ikke er avtalt noe særskilt, gjelder bestemmelsene i avhendingsloven §§ 3-2 til 3-6 om generelle krav til eiendommen, arealavvik og tilbehør. Disse bestemmelsene supplerer altså det som følger av avtalen.

Boligens alder, type og synlige tilstand har betydning for hvilken kvalitet og stand som kan forventes. For eksempel kan det ikke forventes at en eldre bolig har samme tilstand som en ny eller nyere bolig. Eldre boliger er vanligvis bygget etter andre krav og med andre materialer, og vil i tillegg ha varierende grad av slitasje og skader som følge av blant annet bruk, værpåkjenninger og annen aldersforringelse. Skader og forringelser som er naturlige følger av dette vil normalt ikke bli ansett som kjøpsrettslige mangler.

Kjøper kan ikke gjøre gjeldende som en mangel noe kjøperen kjente eller måtte kjenne til da avtalen ble inngått. Dersom kjøperen før avtaleinngåelsen har undersøkt eiendommen, eller uten rimelig grunn unnlatt å følge oppfordringen om undersøkelse, kan kjøperen ikke gjøre gjeldende som mangel noe han burde blitt kjent med ved undersøkelsen.

Det gjøres oppmerksom på at selv om det skulle være mangel ved eiendommen, må kjøperen selv dekke tap og kostnader opp til et beløp på 10 000 kroner (kjøpers «egenandel»/ «egenrisiko»), om ikke annet er sagt i loven.

Kjøpers egenrisiko har ikke betydning for spørsmålet om det foreligger en mangel. Beløpet kommer imidlertid til fradrag i en eventuell utmåling av prisavslag eller erstatning dersom det er en mangel ved eiendommen som selger er ansvarlig for.

* Med forbrukerforhold menes kjøp av eiendom når kjøperen er en fysisk person som ikke hovedsakelig handler som ledd i næringsvirksomhet.

Dersom avtale om salg (aksept av bud) inngås av kjøper som ikke anses som forbruker selges eiendommen «som den er»:

Eiendommen overdras slik den fremstår ved besiktigelse. Selger fraskriver seg ansvar ut over det som følger av avhendingsloven § 3-9, dog slik at forhold dekket av avhendingslovens § 3-9, andre punktum ikke kan utgjøre en mangel. § 3-9 fravikes videre slik at forsømte opplysninger fra selgers side bare skal ansees som mangel dersom disse er vesentlige for kjøper og er dokumentert kjent av selger. Videre kan ikke kjøper gjøre gjeldende som mangel forhold etter avhendingslovens § 3-8 (1), andre setning hvor opplysningene er gitt av andre enn selger. Avhendingslovens § 4-19, andre ledd fravikes slik at reklamasjon senest kan skje 1 år etter overtagelse av eiendommen.

Interessenter oppfordres til å undersøke eiendommen nøye, gjerne med fagmann før bud inngis. Se også teknisk beskrivelse av boligen, som framkommer i takst/ tilstandsrapport/boligsalgsrapport. Det forutsettes at skjøtet tinglyses på ny eier. Hvis kjøper ikke ønsker en hjemmelsoverføring av eiendommen til seg må det tas forbehold om dette i budet.

Informasjonen ovenfor om kjøpers undersøkelsesplikt, herunder oppfordringen om å undersøke eiendommen nøye, gjelder også for kjøpere som ikke anses som forbrukere. Ved spørsmål, kontakt megler for mer informasjon.

I alle tilfeller forutsettes det, med mindre annet er avtalt, at hjemmel overføres til kjøper ved overtakelse.

Informasjon vedr. lovendring finnes også her: https://nylander.no/informasjon-til-vare-kunder-vdr-lovendring-2022/
KJØPERS UNDERSØKELSESPLIKT
Kjøperen kan ikke gjøre gjeldende som en mangel noe kjøperen kjente eller måtte kjenne til da avtalen ble inngått. Kjøperen skal regnes for å kjenne til forhold som går tydelig fram av en godkjent tilstandsrapport jfr. ny forskrift, (tryggere bolighandel) eller andre salgsdokument som kjøperen er gitt anledning til å sette seg inn i.

Har kjøperen før avtalen ble inngått undersøkt eiendommen eller uten rimelig grunn latt være å følge en anmodning fra selgeren om å undersøke eiendommen, kan kjøperen heller ikke gjøre gjeldende som en mangel noe kjøperen burde blitt kjent med ved undersøkelsen. Dette gjelder likevel ikke dersom selgeren har vært grovt uaktsom, uærlig eller for- øvrig handlet i strid med god tro.

Kjøpers undersøkelsesplikt er utvidet i nytt lovverk av 2022. Nytt lovverk har nå reguleringer hvor kjøper er underlagt en egenandel når eiendommen har en kjøpsrettslig mangel jfr. § 3-1, fjerde ledd. Egenandelen kommer først på tale når det er påvist at eiendommen har en kjøpsrettslig mangel, (avvik fra hvordan eiendommen er beskrevet i salgsdokumentene vurdert ut fra de konkrete forholdene i saken). Er det konstatert en kjøpsrettslig mangel som nevnt ovenfor, skal det trekkes kr 10 000,- fra utbedringskostnadene ved oppgjøret.

Personvern

Ditt personvern er viktig for Meglerhuset Nylander AS og vi er opptatt av å verne om personopplysningenes integritet, tilgjengelighet og konfidensialitet. All behandling av personopplysninger i Meglerhuset Nylander AS skal følge det til enhver tid gjeldende personvernregelverket, herunder GDPR og personopplysningsloven.

Personvernerklæringen gir utfyllende opplysninger om hvilke personopplysninger som samles inn, hvordan opplysningene samles inn og hvilke rettigheter du har dersom personopplysninger om deg er registrert hos oss. Se mer på: https://nylander.no/personvernerklaering-for-meglerhuset-nylander-as/

Boligselgerforsikring

Selger har tegnet boligselgerforsikring. Forsikringen dekker selgers ansvar etter avhendingsloven begrenset til eiendommens salgssum, oppad begrenset til 14 millioner kroner. Forsikringen gjelder fra budaksept. Er det mer enn 12 måneder til overtakelse, så gjelder forsikringen først fra overtakelse. Dersom det ikke blir avtalt overtakelsesdato samtidig med budaksept, så gjelder forsikringen først fra overtakelsen.

Selger har utarbeidet et egenerklæringsskjema og innhentet en tilstandsrapport som er vedlagt salgsoppgaven. I henhold til avhendingsloven anses kjøper kjent med de opplysninger som framgår av et salgsdokument. Kjøper oppfordres derfor til å gjøre seg kjent med denne. Forsikringen løper i perioden kjøper kan reklamere, dog maksimalt 5 år fra overtakelse av eiendommen. Ved salg av landbrukseiendom og småbruk er det kun våningshus og/eller kårbolig med evt. direkte tilhørende garasje og tomt som omfattes av forsikringen. Ved salg av kombinasjonseiendom der boligdelen utgjør 50 % eller mer, svarer selskapet for skader på den delen av boligen som er regulert og/eller benyttet til boligformål. Forsikringen dekker ikke verditap som følge av forekomst av insekter, feil ved arbeider som er utført av sikrede etter avtale med kjøper, eller for arbeider som sikrede påtar seg å utføre etter avtale med kjøper. Dette gjelder uavhengig av om arbeidet er utført av/på vegne av sikrede eller kjøper, og uavhengig av om arbeidet faktisk er utført.

Dersom sikrede gir lovnader vedrørende tilstand eller utførelse så kan ikke selskapet holdes ansvarlig for dette.
Forsikringen dekker ikke krav som følge av dårlig/mangelfull rengjøring eller rydding av eiendommen, eller krav knyttet til tilbehør som
skal følge med eiendommen. Forsikringen dekker ikke skade som oppstår eller påføres eiendommen i perioden mellom budaksept og kjøpers overtagelse. Som skade regnes her også komponenter som fjernes i denne perioden.
Forsikringen dekker ikke verditap som følge av forekomst av insekter.

Boligkjøperforsikring

Kjøper har anledning til å tegne Boligkjøperforsikring. Det er en rettshjelpsforsikring som gir trygghet og profesjonell juridisk hjelp dersom det oppdages uventede feil eller mangler ved boligen de neste fem årene.

Boligkjøperforsikring tegnes senest på kontraktsmøtet.

Hvitvasking og terrorfinansiering

Kjøper og selger er forpliktet til å bidra til at eiendomsmegler kan gjennomføre tilfredsstillende kundekontroll i henhold til hvitvaskingsregelverket og må derfor bl.a. fremlegge gyldig legitimasjon, erklæring om sivilstatus vedr. PEP, (politisk eksponert person) samt oppgi evt. egenkapitalens opphav i forbindelse med utfylling av oppgjørsskjema.

Dersom eiendomsmegler ikke får utført slik kontroll plikter eiendomsmegler å avstå fra å gjennomføre oppdraget/handelen. Eiendomsmeglingsforetaket fraskriver oss ansvar for eventuelle økonomiske krav som følge av ovennevnte forhold.

Budgivning

Informasjonen er utarbeidet av Forbrukerombudet, Forbrukerrådet, Den Norske Advokatforening ved Eiendomsmeglingsgruppen, Eiendomsmeglerforetakenes Forening og Norges Eiendomsmeglerforbund, på grunnlag av blant annet forskrift om eiendomsmegling § 6-3 og § 6-4.

Nedenfor gis en oversikt over de retningslinjer som forbrukermyndighetene og organisasjonene anbefaler benyttet ved budgivning på eiendommen. Avslutningsvis gis også en kort oversikt over de viktigste rettsreglene tilknyttet budgivning.

Før det leggs inn bud på eiendommen oppfordres budgiver til å sette seg inn i all relevant informasjon om eiendommen.

GJENNOMFØRING AV BUDGIVNING:
1. På forespørsel vil megler opplyse om aktuelle bud på eiendommen, herunder om relevante forbehold.

2. Alle bud inngis til megler, som formidler disse videre til oppdragsgiver. Kravet til skriftlighet gjelder også bud forhøyelser og motbud aksept eller avslag fra selger. Før formidling av bud med oppdragsgiver skal megler innhente gyldig legitimasjon og signatur fra budgiver. Kravet til legitimasjon og signatur er oppfylt for budgivere som benytter e-signatur, eksempelvis BankID eller MinID. Med skriftlige bud menes også elektroniske meldinger som e-post og SMS når informasjon i disse er tilgjengelig også for ettertiden.

3. Et bud bør inneholde eiendommens adresse (eventuelt gnr/bnr), kjøpesum, budgivers kontaktinformasjon, finansieringsplan, akseptfrist, overtakelsesdato og eventuelle forbehold; så som usikker finansiering, salg av nåværende bolig osv. Normalt vil ikke et bud med forbehold bli akseptert før forbeholdet er avklart. Konferer gjerne med megler før bud avgis.

4. Megler skal legge til rette for en forsvarlig avvikling av budrunden. I forbrukerforhold (dvs. der oppdragsgiver er for bruker) skal ikke megleren formidle bud med kortere akseptfrist enn kl. 12.00 første virkedag etter siste annonserte visning. Etter denne fristen bør budgivere ikke sette en kortere akseptfrist enn at megler har mulighet til, så langt det er nødvendig å orientere oppdragsgiver, budgivere og øvrige interessenter om bud og forbehold. Det bør ikke gis bud som diskriminerer eller utelukker andre budgivere. Dersom bud inngis med en frist som åpenbart er for kort til at megleren kan avvikle budrunden på en forsvarlig måte som sikrer oppdragsgiver og interessenter et tilstrekkelig grunnlag for sine handlingsvalg, vil megler fraråde budgiver å stille slik frist.

5. Megleren vil uoppfordret gi sin vurdering av det enkelte bud overfor oppdragsgiveren, når budet er gitt innenfor fristene i punkt 4.

6. Megleren vil så langt det er nødvendig og mulig holde budgiverne orientert om nye og høyere bud og eventuelle forbehold. Megler skal så snart som mulig bekrefte skriftlig ovenfor budgivere at budene deres er mottatt.

7. Etter at handel har kommet i stand, eller dersom en budrunde avsluttes uten at handel er kommet i stand, kan en budgiver kreve kopi av budjournalen i anonymisert form.

8. Kopi av budjournal skal gis til kjøper og selger uten ugrunnet opphold etter at handel er kommet i stand. Dersom det er viktig for budgiver å bevare sin anonymitet, bør budet fremmes gjennom fullmektig.

VIKTIGE AVTALERETTSLIGE FORHOLD:
1. Det eksisterer ingen angrerett ved salg/kjøp av fast eiendom.

2. Når et bud er innsendt til megler og han har formidlet innholdet i budet til selger (slik at selger har fått kunnskap om budet), kan budet ikke kalles tilbake. Budet er da bindende for budgiver frem til akseptfristens utløp, med mindre budet før denne tid avslås av selger eller budgiver får melding om at eiendommen er solgt til en annen (man bør derfor ikke gi bud på flere eiendommer samtidig dersom man ikke ønsker å kjøpe flere enn en eiendom).

3. Selger står fritt til å forkaste eller akseptere ethvert bud, og er for eksempel ikke forpliktet til å akseptere høyeste bud.

4. Når en aksept av et bud har kommet frem til budgiver innen akseptfristens utløp er det inngått en bindende avtale.

5. Husk at også et eventuelt bud fra selger til kjøper (såkalte ”motbud”), avtalerettslig er et bindende tilbud som med fører at det foreligger en avtale om salg av eiendommen dersom budet i rett tid aksepteres av kjøper.

Visning

Velkommen til visning

Meld deg på visning eller kontakt eiendomsmegler for privatvisning. Visning blir ikke gjennomført uten påmeldte.

Finansiering

Vi samarbeider med Danske Bank, og de tilbyr gode betingelser til våre kunder. Kontakt din megler om dette og vi setter deg i kontakt med en dyktig finansiell rådgiver. Meglerforetaket mottar honorar ved formidling av finansielle tjenester. 

Meglers vederlag

Oppdragsgiver betaler:

Meglerprovisjon 1,5 %
Tilretteleggelsesgebyr kr. 18 750,-
Markedsføringspakke kr. 14 990,-
Deltakelse på overtakelse kr. 2 500,-
Visningshonorar pr. stk. kr. 2 500,-
Salgsoppgaver (6 stk.) kr. 1 590,-
Oppgjørsgebyr kr. 6 290,-
Digitale tjenester kr. 2 090,-
Utleggsgebyr pr. stk kr. 750,-
Ekstratjenester pr. stk kr. 1 250,-

Meglerforetakets utlegg:
Servitutter, pr. stk kr. 172,-
Tgl. sikringsobligasjon kr. 585,-
Kommunal info kr. 3 309,-
Foto kr. 4 500,-
Interiørrådgiver kr. 1 875,-

Alle beløp er ink. mva.

Vedlegg

Vedlegg i salgsoppgave anses som en del av salgsoppgaven og må leses i sammenheng med den informasjon som framgår av denne.
- Tilstandsrapport med arealberegning
- Selgers egenerklæring
- Energiattest
- Planskisser
- Målebrev/skylddeling
- Regulering og situasjonskart
- Byggetegninger
- Midlertidig brukstillatelse/ferdig attest
- Tinglyst erklæring vedr. X

Dokumenter