Summen av opplysninger på denne siden er komplett salgsoppgave for eiendommen

hånesåsen/røros

Hånesveien 188

Prisantydning

2 990 000,-
Totalpris: 3 081 970,-

Fritidseiendom med stor tomt(12,5 mål) med utviklingspotensiale! Kort vei til Røros by!

Nøkkelinformasjon

Prisantydning

2 990 000,-

Omkostninger

91 970,-

Primærrom

52 m2

Eieform

Selveier

Boligtype

Hytte

Finn annonse

324825467

Nabolagsprofil

Vis nabolagsprofil

Byggeår

1963

Energimerke

G

Tomteareal

12 546 m2

Soverom

2 soverom
Se fullstendig nøkkelinformasjon

Yama Meskinyar

Eiendomsmegler MNEF / Fagansvarlig / Avdelingsleder

Visninger

Ingen offentlige visninger, ta kontakt med megler for å avtale visning.

Nærområdet

 • bussBuss
  4 mindrive
 • traffic-gatewayKollektivknutepunkt
  6 mindrive
 • grocery-storeDagligvare
  4 mindrive
 • Alpinanlegg
  15 mindrive
 • Skiløype
  300 m

Kjøpesum og omkostninger

Prisantydning

kr 2 990 000,-
Beskrivelse Kostnad
Prisantydning 2 990 000,-
Omkostninger
Dokumentavgift 74 750,-
Tinglysing skjøte 585,-
Tinglysing pantedok. pr. stk 585,-
HELP Boligkjøperforsikring 13 250,-
Omkostninger totalt 89 170,-
Totalpris ink. omkostninger 3 079 170,-
NB: Regnestykket forutsetter at det kun noteres en låneobligasjon og at eiendommen selges til prisantydning.

Informasjon om eiendommen

Oppdragsnummer

13230055

Eier

Dag Skaseth

Matrikkel

Gnr. 132
Bnr. 561
Røros Kommune

Adresse

Hånesveien 188, 7374 RØROS

Byggeår

1963

Tomt

12 546 m2 eiet tomt.

Eierform

Selveier

Oppdragsansvarlig

Yama Meskinyar

Fasiliteter

 • Peis/ildsted
 • Turterreng
 • Utsikt
 • Vei frem til eiendommen
 • Strøm

Beskrivelse av boligen

Beskrivelse

Koselig hytte med romslig tomt. Her har man en fantastisk beliggenhet med flott utsikt over Røros by.
Totalt er tomten på litt over 12,5 mål.
Med tomtens størrelse og beliggenhet øverst i Hånesåsen så kan dette betraktes som en av de sjeldne hytteeiendommene på Røros.
Unik eiendom med utviklingspotensiale. Kjøper har ansvar for ev. utvikling av eiendommen og godkjennelser fra Plan- og bygningsetaten eller andre offentlige myndigheter, naboer etc.

Beliggenhet

Attraktiv beliggenhet i populære Hånesåsen. Gangavstand til sentrum. Flott beliggenhet på fjellet, med nydelig turterreng i umiddelbar nærhet hele året. Rikt dyreliv. Muligheter for å plukke både sopp og bær, samt fiske og kanoturer i Håelva. Gråhøgda og Skaret er to av mange populære turmål i området sommer som vinter, og ligger ca 6,7 og 8,2 km unna i luftlinje. På vinterstid er det kort vei til oppkjørte skiløyper både i Møllmannsdalen og spor fra Skistuggu til Skaret, disse løypene er en del avdet store løypenettet til Røros løypeforening.
Det er ca 3,5 km ned til Røros sentrum. Røros Bergstad og Circumferensen er oppført på UNESCOs liste over verdensarvsteder. På Røros finner en alle fasiliteter og servicefunksjoner, restauranter og spennende butikker, samt jernbane, buss- og flyforbindelse. Det er et bredt aktivitets- og kulturtilbud med oppkjørt løypenett, liten slalåmbakke for barn i sentrum, golfbane, motorcrossbane, flerbrukshall med klatrevegg og turnhall, konserter, utstillinger og forskjellige sykkelritt som Røros Challenge og Jenterittet. I løpet avåret er det flere store arrangementer som Rørosmartnan,
Femundsløpet, Vinterfestspillene, Elden og Julemarked.

Til Os sentrum er det ca 1 mil. Her ligger Hummelfjell, hvor store og små kan boltre seg i akebakken og alpinanlegget som består av to heiser og fem utfartsbakker, der den ene er en mer barnevennlig bakke . Hummelfjell TOS Arena er et helårs skiskiskytteranlegg som består av3,6 km asfaltert lysløype med tøff løypeprofil og skiskytterstadion med 35 skiver. I tilknytning til TOS Arena er det også merkede treningsløyper, milevis med skispor samt sykkelmuligheter på sti, grus og vei. Det er ca 16 mil til Trondheim, og ca 4,8 mil til svenskegrensen. I Funàsdalen finner en flere alpinanlegg, scooterleder, butikker, restauranter, systembolag mm. I tillegg har man alpinanlegg i Ålen 25 min unna bestående av2 heiser og 5 nedfarter

Adkomst

Fra Røros stasjon: Ta til høyre inn på Johan Falkbergets vei og følg veien til rundkjøringa. Kjør rett fram i rundkjøringa, følg fv30 ca 1,1km, ta til
venstre ved CirkleK, skiltet opp mot Hånesåsen. Følg Hånesveien opp på toppen avbakken, ca 1,8km. Ta så til venstre inn på Utsikten. Eiendommen ligger da umiddelbart på høyre side. det vil bli godt skiltet i regi av Meglerhuset Nylander ved fellesvisning

Parkering

Parkering på egen tomt.

Oppvarming

Boligens oppvarming består av:
Elektrisk og vedfyring.

Andre utgifter

Andre utgifter knyttet til eiendommen kan være:
Månedlige utgifter til energi, herunder elektrisitet og ved.
Forsikring .
Velforening/veilag, herunder brøyting/veivedlikehold.
Disse kostnader vil avhenge av forbruk og avtaler, antall familiemedlemmer i husstanden, ønsket innetemperatur og andre forhold.

Viktig Informasjon

Selger tømmer hytta før overlevering. Selger tar med seg gardinbrett da disse har affeksjonsverdi. Dette gjelder også lampene og hvitevarer kjøkken.

Innhold

Type bolig og eierform

Fritidsbolig. - Selveier

Byggemåte

Hytte oppført i èn etasje med tilbygg. Opprinnelig del har grunnmur av betong. Tilbygg er oppført over åpen fundamentering med gråstein. Veggkonstruksjoner er av tre og er kledd med stående panel. Taket har saltaksform og er tekket med bølgeeternitt på opprinnelig del, og med pappshingel på tilbygg. Gulvkonstruksjon er med stubbloftsbjelkelag. Vinduene er med koblet glass og 2-lags isolerglass.

Byggeår

196

Innhold

Primærrom: Stue/kjøkken, 2 soverom, vindfang, hyttebad.

Sekundærrom: Bod/utedo.

Areal:
Bruksareal (BRA): 57 kvm.
Primærareal (P-ROM): 52 kvm.
Sekundærareal (S-ROM): 5 kvm.

TAKSTMANN KOMMENTAR TIL AREALOPPMÅLING OG ROMBENEVNELSE:
- Standard for oppmåling er ikke linket til byggeforskrift, og det presiseres at bruken og beskrivelse av rom i fritidsbolig ikke er sammenstillende med bolighus. Rom defineres etter bruken av rommet på befaringstidspunktet.
- Det er oppført en carport på eiendommen.

Arealmålingene måles etter bransjestandarden ""Takstbransjens retningslinjer ved arealmåling av boliger"". Retningslinjene har NS 3940:2012 som utgangspunkt, men inneholder presiseringer for arealbegreper og definisjoner i forbindelse med arealmåling ved omsetning og/eller verdisetting av boenheter. Rom defineres etter bruken av rommet på befaringstidspunktet, selv om bruken kan være i strid med tidligere eller gjeldende byggeforskrifter. Da det ikke foreligger en spesifikk definisjon av hva som er primære rom (P- ROM) og sekundære rom (S- ROM), vil benevnelsen av enkelte rom fastsettes etter skjønn.

"Takstbransjens retningslinjer for arealmåling av boliger" utgis av Informasjonsselskapet Verdi og er også tilgjengelig på www.nitotakst.no

Standard

STUE/KJØKKEN: Tregulv og panel på vegger. Panel over takåser i himling. Panelovn og vedovn. Innredning med mekanisk avtrekksvifte over stekesonen. Luke til krypkjeller. Garderobeskap.

SOVEROM 1: Tregulv og panel på vegger. Panel over takåser i himling. Panelovn.

SOVEROM 2: Tregulv og panel på vegger. Panel over takåser i himling. Panelovn. Garderobeskap.

VINDFANG: Tregulv og panel på vegger. Panel i himling.

HYTTEBAD: Laminat på gulv og panel på vegger. Panel over takåser i himling. Panelovn. Dusjkabinett, forbrenningstoalett med mekanisk avtrekk, servant, naturlig ventilering av rommet.

BOD/UTEDO: Tregulv og belegg på gulv. Panel og plater på vegger. Panel i himling.

Areal

Bruksareal (BRA): 57m2
Primærrom (P-ROM): 52m2

Antall soverom

2

Takstmanns konklusjon og kommentar til areal

OPPSUMMERING TILSTANDSRAPPORT

Tilstandsgrad (TG) tilsier hvilken tilstand objektet har i forhold til et definert referansenivå. For nærmere forklaring av tilstandsgrader se i tilstandsrapporten.

Her kommer en oppsummering av TG i tilstandsrapporten:
TG 0: 0
TG 1: 4
TG 2: 12
TG 3: 4
TG IU: 0

Følgende forhold har fått tilstandsgrad 3:

Balkong, terrasse, platting:
Balkonger og terrasser som ligger mer enn 50 cm over terreng skal sikres med rekkverk. Det er ikke etablert rekkverk. TG 3 på grunn av manglende rekkverk. Rekkverk må monteres iht. krav. Utbedringskostnader: Under 10 000.

Loft (konstruksjonsoppbygging): Innvendig takkonstruksjon, tilbygg:
Det registreres tegn på lekkasjer i taktekking, ved at det er merker i taket som indikerer sopp, og det er målt et fuktnivå over faregrensen for utvikling av dette over utedoen. Taket har stedvise fuktskjolder utover dette. Kondensering er en mulig årsak, da dette ikke er et oppvarmet tilbygg. Det er blitt råte i forkantbord på baksiden utvendig, som følge av at det mangler renner og nedløp og/eller beslag. TG 3 på grunn av tegn på lekkasje i tak. Utbedringer må ses i sammenheng med legging av nytt tak. Ytterligere undersøkelser av konstruksjonen må påregnes.
Utbedringskostnader: 10 000 - 50 000.

Taktekking:
Taket er kun inspisert fra bakkenivå, og kontrollen er noe begrenset siden takene var snødekt på befaringsdagen. Det er tegn på lekkasje i tekking i tilbygget. Taktekkingen er i hovedsak aldrende, og utskifting er nært forestående. Beslag på taket er ikke kontrollert. Det er ikke etablert raftbeslag, noe som kan medføre skader i taktroen. Forkantbord på baksiden på tilbygget er råteskadet. Enkelte vindskier er råteskadet mot bunnen. TG 3 er satt på grunn av aldrende tekking, og tegn på lekkasje i tilbygg. Taktekkingen må oppgraderes. Utbedringskostnader:
50 000 - 150 000.

Etasjeskille og gulv på grunn:
Det ble målt med laser i stue/kjøkken, samt 1 soverom. Ved målingen er det påvist et totalt høydeforskjell på ca. 48 mm i stue/kjøkken. I soverommet er det målt en høydeforskjell på ca. 11 mm innenfor 2 meters avstand. Det er målt høydeforskjell over 30 mm i stue/kjøkken. TG 3 gis med bakgrunn i standardens krav til godkjente måleavvik. Det ble ikke påvist svekkelser i konstruksjonen, men opprettinger må påregnes. Så lenge grunnen og konstruksjonen er stabil, kan opprettingene foretas ved eventuell omlegging av gulv.
Utbedringskostnader: 10 000 - 50 000.


Følgende forhold har fått tilstandsgrad 2:

Drenering:
Det er etablert grøntareal/skogbunn og gruset biloppstillingsplass rundt hytta. Takvann ledes til terreng
med fall, og terrenget er stedvis flatt rundt bygningen.
Med bakgrunn i byggeåret er det ikke etablert grunnmursplast mot kjellerrom. Grunnmursplast ble først tatt i bruk på 70-tallet. Det er et forhøyet fuktnivå i treverk i det største krypkjellerrommet. Terrenget rundt hytta er delvis flatt, og dette gir en økt fuktbelastning på grunnmuren. Terrenget bør ha fall fra grunnmuren for å sikre god avrenning av overflatevann. Eventuelt kan det utføres drenerende tiltak i terrenget for å lede eventuelt overflatevann vekk fra hytta.

Grunnmur og fundament:
Det registreres stedvise sprekker/riss i grunnmur. Sprekker i eldre grunnmurer er ikke unormalt, og kan ha oppstått på grunn av bevegelser i grunnen over tid. TG 2 som følge av dette. Deler av grunnmuren er blitt utbedret og isolert. Øvrige riss/sprekker bør pusses, slik at forholdet kan observeres over tid, med tanke på om dette er under utvikling eller er stabilt.

Krypkjeller:
Det er ikke synlig fuktsperre i krypkjeller under kjøkken/soverom, men denne er opplyst om i egenerklæring. Gulvet er tildekt av isolasjon og lecakuler. I det store kjellerrommet registreres bruk av plast på bakken. Luftingen av det store rommet vurderes som noe begrenset, men det er ikke påvist vesentlig fukt i treverket. Det påviste fuktnivået i treverket i den lille krypkjelleren (under kjøkken/soverom) tilsier at det kan bli utvikling av råte og/eller mugg. Inspeksjonen viser ingen synlige tegn på skader utover dette, men det registreres stedvis litt sopp i treverk i begge rommene. I krypkjeller under kjøkken/soverom er det etablert god utlufting. TG 2 på grunn av påviste fuktforhold, og risiko for skadeutvikling.
Fuktnivå i krypkjeller må observeres over tid. Tiltak mot fukt er opplyst utført, og det kan ta noe tid før rommet begynner å tørke opp. Større/flere ventiler inn til det store kjellerrommet anbefales etablert for bedre lufting.

Vinduer og dører:
De eldre vinduene er slitt av kondens innvendig. Det er stedvis slitte utvendige karmer og uttørkede kittfalser. Hovedytterdør tar i karm. Flere vinduer har tung åpning eller er malt fast. Det er sprukket glass i 1 bodvindu, og det er ikke tilfredsstillende løsning på vannbrett/beslag over/under vinduer på bod med risiko for fuktinntrekk i konstruksjonen ved slagregn. TG 2 på grunn av påviste forhold. TG 1 settes for vinduet på stuen. Påvist slitasje har medført behov for utskifting av enkelte vinduer. Det er viktig at rom holdes godt ventilerte for å unngå kondensskader på innvendige karmer. Noe vedlikehold må påregnes. Det bør foretas justering av dør og vinduer som tar i karm, og det anbefales at åpningsfunksjonen på vinduer som er malt fast
utbedres. Vinduer på bod må ha tilfredsstillende tetting mot ytre påvirkninger. Sprukket glass må skiftes.

Yttervegger:
Rør fra forbrennningstoalett og dusj har ikke tilfredsstillende tetting i gjennomføring gjennom vegg. Det er kun anvendt byggskum på toalettrøret, og dusjrøret har ikke synlig tetting. Byggskum gir ikke tilstrekkelig tetting mot slagregn. Kledningen er stedvis værslitt. Det er benyttet klosser som musesperre bak kledning. Dette har medført stedvis redusert lufting. Manglende eller dårlig lufting av kledning kan medføre fuktskader i veggen på grunn av sen uttørking av fukt i veggen som kan oppstå på grunn av inndriv av nedbør og kondensering. Det bemerkes fuktskjolder rundt gjennomføringer av enkelte takåser, noe som er tegn på at tettingen kan være dårlig. TG 2 på grunn av påviste forhold. Det må påregnes bedre tetting av gjennomføringer i ytterveggen fra baderommet. Vedlikehold av kledningen må påregnes. Jevnlig kontroll av overflater innvendig og utvendig anbefales med tanke på at kledningen har begrenset lufteanordning. Ytterligere undersøkelser av fuktskjolder ved takåser anbefales.

Loft (konstruksjonsoppbygging): Innvendig takkonstruksjon, opprinnelig del:
Det registreres fuktskjolder ved enkelte takåser i overgang mellom takåser og yttervegg. Slike fuktskjolder er tegn på dårlig tetting i gjennomføring. Det er enkelte fuktskjolder i takpanel på 1 soverom, samt ved gjennomføring av pipe. Dette kan oppstå ved begrenset lufting av konstruksjonen, da snø på vinterstid kan blokkere luftingen i bølgene på taktekkingen. Kondensering på overflater kan også være en mulig årsak. Det er ikke kjent om det er utettheter i taktekkingen her. TG 2 på grunn av påviste forhold.
Ytterligere undersøkelser av fuktskjolder må påregnes, slik at årsak og eventuelle tiltak kan fastslås.

Renner og nedløp:
Nedløp har deformasjoner som følge av frostspreng på vinteren. Det er ikke etablert renner og nedløp på tilbygget, noe som kan gi en unødvendig fuktpåkjenning på yttervegger. TG 2 på grunn av frostspreng, samt behov for takrenner/nedløp på tilbygg. Nye takrenner og nedløp kan etableres ved omlegging av tak, samt at dette bør etableres på tilbygget.

Takkonstruksjon:
Takkonstruksjon på tilbygg virker å være ha en skjevhet. Dette kan ha oppstått i fundamenteringen (bevegelser i grunnen). Det er ikke etablert tilstrekkelig lufting av konstruksjonen på opprinnelig del. Bølgene i taktekkingen kan bli blokkert av snø på vinteren. Dårlig lufting kan medføre fuktskader i konstruksjonen. TG 2 på grunn av påviste forhold. Ytterligere undersøkelser og påvising av årsak til skjevheter på tilbygg anbefales. Bedre lufting må
etableres ved omlegging av taktekking.

Utstyr på tak:
Det er ikke etablert noen takstige. TG 2 på grunn av avvik imot dagens forskrift. Takstige bør etableres.

Ildsted/skorstein:
Pipa er kun inspisert fra bakkenivå utvendig. Det registreres noe løs tegl, mye sot og en røyskatt i sotluken. Pipemur innvendig har enkelte riss. Sotluken er plassert nært brennbart materiale opp mot bjelkelag. Avstandskravet er 30 cm. TG 2 på grunn av påviste forhold. Med bakgrunn i påviste avvik og for en vurdering av eventuelle tiltak anbefales en ytterligere kontroll av pipa/ildsteder utført av brann- og feiervesen.

Elektrisk:
På kabel over garderobeskap i stue/kjøkken er 2 innfestinger sprukket. Det mangler dokumentasjon på
anlegget i sin helhet. Deler av anlegget er av eldre dato.
TG 2 på grunn av delvis manglende dokumentasjon, samt sprukket innfesting til kabel. Hytta har et delvis eldre elanlegg uten dokumentasjon. Det bør gjennomføres en utvidet el-kontroll av en kvalifisert kontrollør, og nødvendige tiltak vurderes deretter.

Øvrig: Hyttebad:
Rommet har kun naturlig ventilering med åpning av vindu for ventilering ved dusjing, samt at rommet ikke har tilfredsstillende tilluftsløsning. Det fordrer forsiktig bruk ved dusjing, ettersom det ikke er sluk eller tettesjikt i rommet.
TG 2 på grunn av begrenset ventilering, samt manglende våtromsstandard. Rommet bør brukes med forsiktighet, og jevnlig kontroll av overflater anbefales. Bedre ventilering og
etablering av tilluft for optimal ventilering anbefales etablert.

Takstfirma

Takst-Forum Trøndelag AS

Dato for takst

09-10-2023

Energimerke

Energimerke G
Oppvarmingskarakter Ukjent
G - Oransje. Komplett attest følger vedlagt.

Tomt

Areal 12 546 m2 eiet tomt.
Stort sett naturtomt.

Offentlig informasjon

Tinglyste rettigheter

Bestemmelse om vannledning
Dagboknr.: 542103
Dato: 14-03-2018
Bestemmelse om vannledning

Bestemmelse om kloakkledning
Dagboknr.: 542103
Dato: 14-03-2018
GJELDER DENNE REGISTERENHETEN MED FLERE

Kommentar til heftelser

Kommunen har legalpant for forfalte kommunale avgifter iht. panteloven § 6-1. Pantet er begrenset oppad til 2G, (G = folketrygdens grunnbeløp).

Regulering

Eiendommen er regulert til fritidsboligformål og er regulert av Kommunedelplan for Røros sentrum og reguleringsplan Marius Langen, gnr.132, bnr.110(ID 19760003)

Ferdigattest

Ferdigattest og/eller midlertidig brukstillatelse foreligger ikke.
Hytta er i følge flyfoto oppført en gang i perioden mellom 1953 og 1963 og dermed oppført før plan- og bygningsloven gjaldt i området og dermed lovlig oppført.

Adgang til utleie

Fritidseiendommen kan i sin helhet leies ut til fritidsformål.
Det gjøres oppmerksom på gjeldende skatteregler for utleie av fritidseiendom.

Kommunale avgifter pr. år

kr 5 256,-

Kommentar til kommunale avg

Kommunale avgifter inkluderer feiegebyr, renovasjon og eiendomsskatt.

Kommentar vei, vann og avløp

Det er ikke lagt inn avløp bortsett fra kjøkkenkummen som går i bakken nedenfor hytta.
Vann er fra brønn ca 75 m. vest for hytta (grunnvanns oppkomme som aldri har gått tørt) Det er pumpe som styres fra bryter på kjøkkenet og brukes til å fylle kanner / bøtte.
Det ligger kommunalt vann og avløp til hyttevegg. (Kommer opp utenfor kjøkkenvinduet.) Selger hadde tanker om å bygge videre utover på denne siden. Tilkoblingsavgift er ikke betalt. Vannledningen er utstyrt med dreneringsventil slik at et evt. anlegg kan dreneres slik at det ikke trenger stå strøm på når man ikke er der.
Toalettet er forbrenningstoalett. Dusj er elektrisk pumpe fra kanne med vann.

Avtalerettslige forhold

Forbehold

Det tas forbehold om trykkfeil i salgsoppgaven.
Salgsoppgaven er ufullstendig uten alle vedlegg.

Overtakelse

Etter nærmere avtale med selger. Angi ønske i budskjema.

Sentrale lover

Eiendommen selges etter reglene i avhendingsloven. Selgers eventuelle mangelsansvar og kjøpers undersøkelsesplikt reguleres av bestemmelsene i avhendingsloven kapittel 3.

Dersom avtale om salg (aksept av bud) inngås i forbrukerforhold*:
For å få et best mulig beslutningsgrunnlag er det viktig å lese salgsdokumentene grundig før visning, og uansett før budgivning. Salgsoppgaven inneholder sentrale opplysninger fra eiendomsmegleren, tilstandsrapport fra bygningssakkyndig, egenerklæring fra selger og andre dokumenter med relevant innhold. Uavhengig av om det er lest eller ikke, regnes Kjøper for å kjenne til det som går tydelig fram av salgsdokumentene.
I tillegg til å sette seg grundig inn i dokumentene, oppfordres interessenter til å undersøke eiendommen nøye.

Eiendommen kan ha en mangel dersom den ikke samsvarer med kravene til kvalitet, utrustning og annet som følger av avtalen, jf. avhendingsloven § 3-1. Videre vil eiendommen ha mangel dersom det er holdt tilbake eller gitt uriktige opplysninger om eiendommen som har virket inn på avtalen, jf. avhendingsloven §§ 3-7 og 3-8.

Ved salg til forbrukerkjøper er det ikke anledning til å ta forbehold om at eiendommen selges «som den er» eller med lignende generelle forbehold. Forbehold om eiendommens tilstand som er spesifisert nok til å kunne innvirke på kjøpsvurderingen, anses likevel som en del av avtalen, og vil derfor ikke kunne påberopes som mangel jf. avhendingsloven § 3-9 (2) andre setning.

Hvis det ikke er avtalt noe særskilt, gjelder bestemmelsene i avhendingsloven §§ 3-2 til 3-6 om generelle krav til eiendommen, arealavvik og tilbehør. Disse bestemmelsene supplerer altså det som følger av avtalen.

Boligens alder, type og synlige tilstand har betydning for hvilken kvalitet og stand som kan forventes. For eksempel kan det ikke forventes at en eldre bolig har samme tilstand som en ny eller nyere bolig. Eldre boliger er vanligvis bygget etter andre krav og med andre materialer, og vil i tillegg ha varierende grad av slitasje og skader som følge av blant annet bruk, værpåkjenninger og annen aldersforringelse. Skader og forringelser som er naturlige følger av dette vil normalt ikke bli ansett som kjøpsrettslige mangler.

Kjøper kan ikke gjøre gjeldende som en mangel noe kjøperen kjente eller måtte kjenne til da avtalen ble inngått. Dersom kjøperen før avtaleinngåelsen har undersøkt eiendommen, eller uten rimelig grunn unnlatt å følge oppfordringen om undersøkelse, kan kjøperen ikke gjøre gjeldende som mangel noe han burde blitt kjent med ved undersøkelsen.

Det gjøres oppmerksom på at selv om det skulle være mangel ved eiendommen, må kjøperen selv dekke tap og kostnader opp til et beløp på 10 000 kroner (kjøpers «egenandel»/ «egenrisiko»), om ikke annet er sagt i loven.

Kjøpers egenrisiko har ikke betydning for spørsmålet om det foreligger en mangel. Beløpet kommer imidlertid til fradrag i en eventuell utmåling av prisavslag eller erstatning dersom det er en mangel ved eiendommen som selger er ansvarlig for.

* Med forbrukerforhold menes kjøp av eiendom når kjøperen er en fysisk person som ikke hovedsakelig handler som ledd i næringsvirksomhet.

Dersom avtale om salg (aksept av bud) inngås av kjøper som ikke anses som forbruker selges eiendommen «som den er»:

Eiendommen overdras slik den fremstår ved besiktigelse. Selger fraskriver seg ansvar ut over det som følger av avhendingsloven § 3-9, dog slik at forhold dekket av avhendingslovens § 3-9, andre punktum ikke kan utgjøre en mangel. § 3-9 fravikes videre slik at forsømte opplysninger fra selgers side bare skal ansees som mangel dersom disse er vesentlige for kjøper og er dokumentert kjent av selger. Videre kan ikke kjøper gjøre gjeldende som mangel forhold etter avhendingslovens § 3-8 (1), andre setning hvor opplysningene er gitt av andre enn selger. Avhendingslovens § 4-19, andre ledd fravikes slik at reklamasjon senest kan skje 1 år etter overtagelse av eiendommen.

Interessenter oppfordres til å undersøke eiendommen nøye, gjerne med fagmann før bud inngis. Se også teknisk beskrivelse av boligen, som framkommer i takst/ tilstandsrapport/boligsalgsrapport. Det forutsettes at skjøtet tinglyses på ny eier. Hvis kjøper ikke ønsker en hjemmelsoverføring av eiendommen til seg må det tas forbehold om dette i budet.

Informasjonen ovenfor om kjøpers undersøkelsesplikt, herunder oppfordringen om å undersøke eiendommen nøye, gjelder også for kjøpere som ikke anses som forbrukere. Ved spørsmål, kontakt megler for mer informasjon.

I alle tilfeller forutsettes det, med mindre annet er avtalt, at hjemmel overføres til kjøper ved overtakelse.

Informasjon vedr. lovendring finnes også her: https://nylander.no/informasjon-til-vare-kunder-vdr-lovendring-2022/
KJØPERS UNDERSØKELSESPLIKT
Kjøperen kan ikke gjøre gjeldende som en mangel noe kjøperen kjente eller måtte kjenne til da avtalen ble inngått. Kjøperen skal regnes for å kjenne til forhold som går tydelig fram av en godkjent tilstandsrapport jfr. ny forskrift, (tryggere bolighandel) eller andre salgsdokument som kjøperen er gitt anledning til å sette seg inn i.

Har kjøperen før avtalen ble inngått undersøkt eiendommen eller uten rimelig grunn latt være å følge en anmodning fra selgeren om å undersøke eiendommen, kan kjøperen heller ikke gjøre gjeldende som en mangel noe kjøperen burde blitt kjent med ved undersøkelsen. Dette gjelder likevel ikke dersom selgeren har vært grovt uaktsom, uærlig eller for- øvrig handlet i strid med god tro.

Kjøpers undersøkelsesplikt er utvidet i nytt lovverk av 2022. Nytt lovverk har nå reguleringer hvor kjøper er underlagt en egenandel når eiendommen har en kjøpsrettslig mangel jfr. § 3-1, fjerde ledd. Egenandelen kommer først på tale når det er påvist at eiendommen har en kjøpsrettslig mangel, (avvik fra hvordan eiendommen er beskrevet i salgsdokumentene vurdert ut fra de konkrete forholdene i saken). Er det konstatert en kjøpsrettslig mangel som nevnt ovenfor, skal det trekkes kr 10 000,- fra utbedringskostnadene ved oppgjøret.

Personvern

Ditt personvern er viktig for Meglerhuset Nylander AS og vi er opptatt av å verne om personopplysningenes integritet, tilgjengelighet og konfidensialitet. All behandling av personopplysninger i Meglerhuset Nylander AS skal følge det til enhver tid gjeldende personvernregelverket, herunder GDPR og personopplysningsloven.

Personvernerklæringen gir utfyllende opplysninger om hvilke personopplysninger som samles inn, hvordan opplysningene samles inn og hvilke rettigheter du har dersom personopplysninger om deg er registrert hos oss. Se mer på: https://nylander.no/personvernerklaering-for-meglerhuset-nylander-as/

Boligselgerforsikring

Kjøper er gjort kjent med at selger ikke har tegnet boligselgerforsikring.
Selger har utarbeidet et egenerklæringsskjema og innhentet en tilstandsrapport som er vedlagt salgsoppgaven. I henhold til avhendingsloven anses kjøper kjent med de opplysninger som framgår av et salgsdokument. Kjøper oppfordres derfor til å gjøre seg kjent med denne.

Boligkjøperforsikring

Kjøper har anledning til å tegne Boligkjøperforsikring. Det er en rettshjelpsforsikring som gir trygghet og profesjonell juridisk hjelp dersom det oppdages uventede feil eller mangler ved boligen de neste fem årene.

Boligkjøperforsikring tegnes senest på kontraktsmøtet.

Hvitvasking og terrorfinansiering

Kjøper og selger er forpliktet til å bidra til at eiendomsmegler kan gjennomføre tilfredsstillende kundekontroll i henhold til hvitvaskingsregelverket og må derfor bl.a. fremlegge gyldig legitimasjon, erklæring om sivilstatus vedr. PEP, (politisk eksponert person) samt oppgi evt. egenkapitalens opphav i forbindelse med utfylling av oppgjørsskjema.

Dersom eiendomsmegler ikke får utført slik kontroll plikter eiendomsmegler å avstå fra å gjennomføre oppdraget/handelen. Eiendomsmeglingsforetaket fraskriver oss ansvar for eventuelle økonomiske krav som følge av ovennevnte forhold.

Budgivning

Informasjonen er utarbeidet av Forbrukerombudet, Forbrukerrådet, Den Norske Advokatforening ved Eiendomsmeglingsgruppen, Eiendomsmeglerforetakenes Forening og Norges Eiendomsmeglerforbund, på grunnlag av blant annet forskrift om eiendomsmegling § 6-3 og § 6-4.

Nedenfor gis en oversikt over de retningslinjer som forbrukermyndighetene og organisasjonene anbefaler benyttet ved budgivning på eiendommen. Avslutningsvis gis også en kort oversikt over de viktigste rettsreglene tilknyttet budgivning.

Før det leggs inn bud på eiendommen oppfordres budgiver til å sette seg inn i all relevant informasjon om eiendommen.

GJENNOMFØRING AV BUDGIVNING:
1. På forespørsel vil megler opplyse om aktuelle bud på eiendommen, herunder om relevante forbehold.

2. Alle bud inngis til megler, som formidler disse videre til oppdragsgiver. Kravet til skriftlighet gjelder også bud forhøyelser og motbud aksept eller avslag fra selger. Før formidling av bud med oppdragsgiver skal megler innhente gyldig legitimasjon og signatur fra budgiver. Kravet til legitimasjon og signatur er oppfylt for budgivere som benytter e-signatur, eksempelvis BankID eller MinID. Med skriftlige bud menes også elektroniske meldinger som e-post og SMS når informasjon i disse er tilgjengelig også for ettertiden.

3. Et bud bør inneholde eiendommens adresse (eventuelt gnr/bnr), kjøpesum, budgivers kontaktinformasjon, finansieringsplan, akseptfrist, overtakelsesdato og eventuelle forbehold; så som usikker finansiering, salg av nåværende bolig osv. Normalt vil ikke et bud med forbehold bli akseptert før forbeholdet er avklart. Konferer gjerne med megler før bud avgis.

4. Megler skal legge til rette for en forsvarlig avvikling av budrunden. I forbrukerforhold (dvs. der oppdragsgiver er for bruker) skal ikke megleren formidle bud med kortere akseptfrist enn kl. 12.00 første virkedag etter siste annonserte visning. Etter denne fristen bør budgivere ikke sette en kortere akseptfrist enn at megler har mulighet til, så langt det er nødvendig å orientere oppdragsgiver, budgivere og øvrige interessenter om bud og forbehold. Det bør ikke gis bud som diskriminerer eller utelukker andre budgivere. Dersom bud inngis med en frist som åpenbart er for kort til at megleren kan avvikle budrunden på en forsvarlig måte som sikrer oppdragsgiver og interessenter et tilstrekkelig grunnlag for sine handlingsvalg, vil megler fraråde budgiver å stille slik frist.

5. Megleren vil uoppfordret gi sin vurdering av det enkelte bud overfor oppdragsgiveren, når budet er gitt innenfor fristene i punkt 4.

6. Megleren vil så langt det er nødvendig og mulig holde budgiverne orientert om nye og høyere bud og eventuelle forbehold. Megler skal så snart som mulig bekrefte skriftlig ovenfor budgivere at budene deres er mottatt.

7. Etter at handel har kommet i stand, eller dersom en budrunde avsluttes uten at handel er kommet i stand, kan en budgiver kreve kopi av budjournalen i anonymisert form.

8. Kopi av budjournal skal gis til kjøper og selger uten ugrunnet opphold etter at handel er kommet i stand. Dersom det er viktig for budgiver å bevare sin anonymitet, bør budet fremmes gjennom fullmektig.

VIKTIGE AVTALERETTSLIGE FORHOLD:
1. Det eksisterer ingen angrerett ved salg/kjøp av fast eiendom.

2. Når et bud er innsendt til megler og han har formidlet innholdet i budet til selger (slik at selger har fått kunnskap om budet), kan budet ikke kalles tilbake. Budet er da bindende for budgiver frem til akseptfristens utløp, med mindre budet før denne tid avslås av selger eller budgiver får melding om at eiendommen er solgt til en annen (man bør derfor ikke gi bud på flere eiendommer samtidig dersom man ikke ønsker å kjøpe flere enn en eiendom).

3. Selger står fritt til å forkaste eller akseptere ethvert bud, og er for eksempel ikke forpliktet til å akseptere høyeste bud.

4. Når en aksept av et bud har kommet frem til budgiver innen akseptfristens utløp er det inngått en bindende avtale.

5. Husk at også et eventuelt bud fra selger til kjøper (såkalte ”motbud”), avtalerettslig er et bindende tilbud som med fører at det foreligger en avtale om salg av eiendommen dersom budet i rett tid aksepteres av kjøper.

Visning

Velkommen til visning

Meld deg på visning eller kontakt eiendomsmegler for privatvisning. Visning blir ikke gjennomført uten påmeldte.

Finansiering

Vi samarbeider med Danske Bank, og de tilbyr gode betingelser til våre kunder. Kontakt din megler om dette og vi setter deg i kontakt med en dyktig finansiell rådgiver. Meglerforetaket mottar honorar ved formidling av finansielle tjenester. 

Meglers vederlag

Oppdragsgiver betaler:

Meglerprovisjon 1.5 %
Tilretteleggelsesgebyr kr. 15 000,-
Markedsføringspakke kr. 14 990,-
Visningshonorar pr. stk. kr. 2 500,-
Salgsoppgaver (6 stk.) kr. 1 590,-
Oppgjørsgebyr kr. 6 290,-
Digitale tjenester kr. 2 090,-
Utleggsgebyr pr. stk kr. 750,-
Ekstratjenester pr. stk kr. 1 250,-

Meglerforetakets utlegg:
Servitutter, pr. stk kr. 172,-
Tgl. sikringsobligasjon kr. 585,-
Kommunal info kr. 3 470,-
Foto kr. 5 300,-

Alle beløp er ink. mva.

Vedlegg

Vedlegg i salgsoppgave anses som en del av salgsoppgaven og må leses i sammenheng med den informasjon som framgår av denne.
- Tilstandsrapport med arealberegning
- Selgers egenerklæring
- Energiattest
- Planskisser
- Målebrev/skylddeling
- Regulering og situasjonskart
- Byggetegninger
- Midlertidig brukstillatelse/ferdig attest
- Tinglyst erklæring vedr. X