Summen av opplysninger på denne siden er komplett salgsoppgave for eiendommen

Solgt

orkanger

Johan Bojers gate 5

Prisantydning

5 190 000,-
Totalpris: 5 326 250,-

SJELDEN MULIGHET I HJERTET AV ORKANGER | Solrik hage | 5 soverom | 2 bad | Loft- og kjellerstue | Dobbeltgarasje m/hems

Nøkkelinformasjon

Prisantydning

5 190 000,-

Omkostninger

136 250,-

Primærrom

195 m2

Eieform

Selveier

Boligtype

Enebolig

Finn annonse

271014639

Nabolagsprofil

Vis nabolagsprofil

Byggeår

1920

Energimerke

G

Tomteareal

525 m2

Soverom

5 soverom
Se fullstendig nøkkelinformasjon

Visninger

Ingen offentlige visninger, ta kontakt med megler for å avtale visning.

Nærområdet

 • bussBuss
  4 minwalking
 • kindergardenBarnehage
  3 minwalking
 • primary-schoolSkole
  7 minwalking
 • grocery-storeDagligvare
  3 minwalking
 • shopping-mallKjøpesenter
  14 minwalking

Kjøpesum og omkostninger

Prisantydning

kr 5 190 000,-
Beskrivelse Kostnad
Prisantydning 5 190 000,-
Omkostninger
Dokumentavgift 136 250,-
Omkostninger totalt 136 250,-
Totalpris ink. omkostninger 5 326 250,-
NB: Regnestykket forutsetter at det kun noteres en låneobligasjon og at eiendommen selges til prisantydning.

Informasjon om eiendommen

Oppdragsnummer

7-0026/22

Matrikkel

Gnr. 4
Bnr. 22
Orkland Kommune

Byggeår

1920

Tomt

525 m2 eiet tomt.

Eierform

Selveier

Fasiliteter

 • Balkong/Terrasse
 • Garasjeplass

Beskrivelse av boligen

Adkomst

Se vedlagt nabolagsprofil for kart og oversikt over adkomst.

Det vil bli skiltet med Nylanderskilt ved fellesvisning.

Diverse

Kommunen skal i forbindelse med skifte av kummer i Kirkevegen grave opp en ledning som går over tomten Johan Bojers gate 5 for vedlikehold og å flytte ledningen. Kommunen opplyser at det vil ta ca. 5 arbeidsdager, og eksisterende bygg, gjerder og beplantning vil bli ivaretatt og opparbeidet etter utført jobb. Dette er stipulert til å skje medio september 2022, og forventes å være utført i god tid før overtagelse av boligen.

Oppvarming

- Elektrisk gjennom elektriske ovner og/eller varmekabler.
- Ved gjennom lukket peis eller ovn.

Innhold

Type bolig og eierform

Enebolig er oppført i tre etasjer over kjeller. Grunnmur er oppført i teglstein og støpt betong. Veggkonstruksjon er oppført i tre og er utvendig kledd med liggende panel. Taket er et valmtak og er utvendig tekket med stålplater. Etasjeskille er et trebjelkelag. Vinduer med 2-lags isolerglass.
- Selveier

Byggeår

192

Innhold

Takstmann Tommy Sandersen har målt arealet i Johan Bojers gate 5.

BESKRIVELSE PR. ETASJE:
Primærrom:
1. etasje: Gang, entre, 2 soverom, bad, stue og vaskerom.
2. etasje: Stue, kjøkken, bad, soverom, gang og spisestue.
Loft: 2 soverom, gang.
Kjeller: Kjellerstue.
Sekundærrom:
Kjeller: 3 boder, gang/bod, vaskekjeller og uinnredet kjellerrom.

BESKRIVELSE ROM (P-ROM/S-ROM):
BRA: 249
P-ROM: 195
S-ROM: 54

TAKSTMANN KOMMENTAR TIL AREALOPPMÅLING OG ROMBENEVNELSE:
Utover overnevnte areal er det en garasje på 46.5m² og et lysthus på ca. 15m². Rombenevnelse er iht. dagens bruk, uten hensyn til byggeforskriftens krav. Det er ikke framlagt godkjente byggetegninger (meglerpakke) og det er ikke tatt stilling til hvorvidt arealer er byggemeldt og godkjent. Det er gitt tillatelse til bruksendring på loftet, men pga. mangler ved tiltenkt rømningsstige via vindu er det ikke gitt ferdigattest/ tillatelse til å benytte loftet som varig opphold. Rombenevnelser på loftet er likevel benevnt og medregnet som P-rom pga. dagens bruk. Boligen er registrert som vertikaldelt 2-mannsbolig. Sammenslåing og endring til dagens bruk som enebolig er ikke bygge meldt. I kjeller er det etablert en kjellerstue, det er ikke søkt om bruksendring til rom med varig opphold.

STANDARD FOR AREALOPPMÅLING
Arealoppmåling er foretatt av takstmann.
Arealmålingene måles etter bransjestandarden "Takstbransjens retningslinjer ved arealmåling av boliger". Retningslinjene har NS 3940:2012 som utgangspunkt, men inneholder presiseringer for arealbegreper og definisjoner i forbindelse med arealmåling ved omsetning og/eller verdisetting av boenheter. Rom defineres etter bruken av rommet på befaringstidspunktet, selv om bruken kan være i strid med tidligere eller gjeldende byggeforskrifter. Da det ikke foreligger en spesifikk definisjon av hva som er primære rom (P- ROM) og sekundære rom (S- ROM), vil benevnelsen av enkelte rom fastsettes etter skjønn.

"Takstbransjens retningslinjer for arealmåling av boliger" utgis av Informasjonsselskapet Verdi og er også tilgjengelig på www.nitotakst.no

Standard

OPPSUMMERING TILSTANDSRAPPORT
Tilstandsgrad (TG) tilsier hvilken tilstand objektet har i forhold til et definert referansenivå. For nærmere forklaring av tilstandsgrader se i tilstandsrapporten.
Her kommer en oppsummering av TG i tilstandsrapporten:

TG 0: 0
TG 1: 13
TG 2: 15
TG 3: 2
TG IU: 0

Følgende forhold har fått tilstandsgrad 2 og 3:
- TG3:
Trapp kjeller: Trappen mangler rekkverk, trinn er bratte og det er vanskelig å gå ned på grunn av lav høyde. Nedre del av trapp er delvis ødelagt og trenger strakstiltak.
Elektrisk: TG-2 er satt pga. manglende dokumentasjon/samsvarserklæring. Det registreres flere løse ledninger i kjeller TG-3.

- TG2:
Drenering: Det registreres synlig fukt på kjellergulv. Boligen er oppført på et tidspunkt hvor det ikke var tradisjon for å etablere fuktsikting under kjellergulv og fundamenter på samme måte som i dag. Det vil derfor være påregnelig at konstruksjoner mot grunn har forhøyede fuktverdier. Grunnmur er oppbygd av teglstein, konstruksjonen har ofte høyt fuktopptrekk fra grunn. Det anbefales å ha fritt eksponerte kjellervegger.

Grunn/Fundament: Undersøkelse av grunnmur viser sprekk i teglstein ved trapp ned til kjeller, årsak til dette er ukjent. Utover dette ble vise undersøkelsen ingen tegn til sprekker eller skader. Det registreres mindre riss i grunnmur og utvendig piss. Dette er ikke uvanlig og vurderes ikke å ha vesentlig konstruksjonsmessig betydning slik dette fremstår i dag.

Radonsikring: Det er ikke utført radonmålinger i boligen.

Rom under terreng: Fuktmålinger vises fuktverdier over faregrense for utvikling av sopp/råteskader.

Renner og nedløp: Det registreres utette skjøter fra nedløp takterrasse over inngangsparti TG-2. Utover dette er det ikke registrert skader eller tegn til unormal funksjon.

Etasjeskille: Etasjeskiller har skjevheter/retningsavvik. Det er ikke registrert forhold som tyder på svekkelser i konstruksjonen.

Ildsted: Visuell kontroll viser ingen sprekker eller tegn til skader i pipemur. Erfaringsmessig ser vi at teglsteinspiper ofte har et behov for rehabilitering etter ca. 50 år. Pipeløp ved soverom er ikke vurdert da ilstedet er fjernet og støpt igjen.

Trapp: Ingen avvik registreres på trapp fra 1. etasje. Trapp fra stue til loft er det etablert håndløper på 1 side. Dagens forskrift stiller krav til håndløper på begge sider.

Varmesentral: TG-2 er satt på grunn av manglende servicehistorikk.

Bad 1. etasje:
- Totalvurdering av sanitær og ventilasjon: Det er fuktskade på servantskap. Utover dette fungerer sanitær og ventilasjon som tiltenkt.
- Fuktmåling: Undersøkelsen viser ingen tegn til fukt i konstruksjonen. Det registreres papp/plast i veggen som vurderes å være for damptett, dette er en uheldig løsning da det blir to damptette sjikt mot hverandre og skaper en hermetisk lukket konstruksjon. Og det kan oppstå kondens i konstruksjonen.

Bad 2. etasje:
- Totalvurdering overflater: Lekkasjevann utenfor dusjsonen vil ikke ledes til sluk, vannsikkerhet antas å være ivaretatt med forhøyet tettesjikt ved dør. Det antas å være et forhøyet tettesjikt ved dør, dette er ikke synlig for visuell kontroll. Utover dette ble det ikke registrert vesentlige avvik.
- Totalvurdering membran, tettesjikt og sluk: TG2 er satt med bakgrunn i alder og usikker restlevetid på tettesjiktet.
- Totalvurdering sanitær og ventilasjon: TG2 er satt pga. manglende drensåpning fra innbygget sisterne for synliggjøring av eventuelle lekkasjer. Den ene trykkplate/skylleknappen til toalettet er defekt.
- Fuktmåling: Undersøkelsen viser ingen tegn til fukt i konstruksjonen. Det registreres papp/plast i veggen som vurderes å være for damptett, dette er en uheldig løsning da det blir to damptette sjikt mot hverandre og skaper en hermetisk lukket konstruksjon. Og det kan oppstå kondens i konstruksjonen.


ROMSPESIFIKK STANDARDBESKRIVELSE
1. etasje
Gang: Parkett på gulv og malt panel på vegger. Malt panel og downlights i himling. Trapp, sikringsskap og utgang til terrasse varmepumpe.

Entre: Laminat på gulv og malt panel på vegger. Malt panel og downlights i himling.

Soverom 1: Parkett på gulv, malt overflate og tapet på vegger. Malt overflate i himling. Garderobeskap.

Soverom 2: Parkett på gulv, malt overflate og tapet på vegger. Malt overflate i himling. Garderobeskap.

Bad: Flis på gulv og vegger. Takess og downlights i himling. Gulvvarme. Utstyrt med mekanisk avtrekk, servantskap, åpen dusj og veggmontert wc.

Stue: Laminat på gulv, panelplater og tapet på vegger. Malt overflate i himling. Vedovn.

Vaskerom: Laminatgulv , malt overflate og panelplater på vegger. Takess i himling. Panelovn. Utstyrt med mekanisk avtrekk, servantskap og opplegg for vaskemaskin.


2. etasje
Stue: Laminat på gulv, panelplater og malt tapet på vegger. Takess og downlights i himling. Panelovn.

Kjøkken: Laminat på gulv og malt overflate på vegger. Downlights og takess i himling. Innredning med mekanisk avtrekksvifte over stekesonen og opplegg for oppvaskmaskin. Det er integrert stekovn og platetopp.

Bad: Flis på gulv og vegger. Malt overflate og downlights i himling. Gulvvarme. Utstyrt med dusjhjørne, mekanisk avtrekk, veggmontert wc og servantskap.

Soverom: Parkett på gulv og panelplater på vegger. Malt overflate og downlights i himling. Garderobeskap.

Gang: Pakett på gulv, malt tapet og malt panel på vegger. Takess og downlights i himling. Trapp, utgang til takterrasse og sikringsskap.

Spisestue: Laminat på gulv, malt panel og malt tapet på vegger. Takess og downlights i himling. Vedovn og panelovn. Trapp.


Loft
Soverom 1: Parkett på gulv, malt overflate og tapet på vegger. Malt panel i himling.

Soverom 2: Parkett på gulv, malt overflate og tapet på vegger. Malt panel i himling.

Gang: Parkett på gulv, malt overflate og tapet på vegger. Malt panel i himling. Trapp


Kjeller
Bod 1: Støpt gulv og pusset overflate på vegger. Panel i himling.

Bod 2: Støpt gulv og malt overflate på vegger. Panel i himling.

Bod 3: Støpt gulv, pusset overflate og ubehandlet vegger. Panel i himling. Bereder.

Gang/bod: Støpt gulv og pusset overflate på vegger. Panel i himling. Trapp.

Vaskekjeller: Støpt gulv og pusset overflate på vegger. Malt overflate i himling. Stoppekran servantskap.

Kjellerstue: Teppe på gulv og panelplater på vegger. Malt panel i himling.

Uinnredet kjellerrom: Støpt gulv og pusset overflate på vegger. Panel i himling.

Areal

Bruksareal (BRA): 249m2
Primærrom (P-ROM): 195m2

Antall soverom

5

Antall rom

9

Energimerke

Energimerke G
Oppvarmingskarakter Ukjent
Komplett attest følger vedlagt.

Tomt

Areal 525 m2 eiet tomt

Offentlig informasjon

Kommentar til heftelser

Eiendommen overdras fri for heftelser med unntak av tinglyst heftelser/ tidligere kjent som servitutter/rettigheter/forpliktelser som følger eiendommens matrikkel ved overskjøting til ny hjemmelshaver:

Heftelser i eiendomsrett:
1950/478-1/64 14.04.1950 BESTEMMELSE OM GJERDE
OVERFØRT FRA GNR: 4 BNR: 80

Kommunen har legalpant for forfalte kommunale avgifter iht. panteloven § 6-1. Pantet er begrenset oppad til 2G, (G = folketrygdens grunnbeløp).

Regulering

Området er regulert til boligformål ihht. kommuneplanens arealdel. Reguleringsbestemmelser, kommunens arealdelplan og reg.kart kan fås ved henvendelse til megler.

Ferdigattest

Ferdigattest og/eller midlertidig brukstillatelse foreligger ikke for boligen.

Hvor midlertidigbrukstillatelse ikke er innhentet for tiltak før 01.01.1998, eller ferdigattest ikke er innhentet for saker etter 01.01.1998, vil byggesaken ikke være korrekt avsluttet. Offentlig myndighet kan i disse tilfeller vurdere ulovlighetsoppfølging, for å få brakt byggetiltakene i samsvar med godkjent søknad/lovens krav.

Det foreligger ferdigattest datert 14.06.2019 for bruksendring av loft til oppholdsrom.

Adgang til utleie

Eiendommen kan i sin helhet leies ut til boligformål.

Kommunale avgifter pr. år

kr 16 183,-

Kommentar til kommunale avg

Kommunale gebyrer fakturert på eiendommen i 2021:
Kommunale gebyrer er en kombinasjon av forskudd, abonnement og enkeltgebyrer fakturert etter levert tjeneste. Kommunen kjenner ikke samlet gebyr for en eiendom for et år før året er omme. Denne rapporten sammenstiller dette for fjoråret, med summer fordelt per fagområde. Tjenestene vil normalt ha en prisøkning hvert år, samt at forbruk på ulike tjenester kan variere fra år til år.

Avløp kr. 8 276,00
Feiing kr. 464,00
Vann kr. 7 443,52
Sum kr. 16 183,52

Renovasjon håndteres av ReMidt.
Gebyr renovasjon for 2022 kr. 10 838,75,- pr. år.
Det faktureres 4 ganger pr. år.
Neste forfall 20.08.22.

Kommentar vei, vann og avløp

Eiendommen har regulert adkomst iht. gjeldende reguleringsplan.
Offentlig vann via private stikkledninger.
Offentlig avløp via private stikkledninger

Formuesverdi

Primær kr. 668 593,-
Sekundær kr. 2 406 934,-
Årstall 2020
Med primærbolig menes der boligeier er folkeregistrert bosatt, mens sekundærbolig menes andre eiendommer så som pendlerbolig, utleiebolig, hytte i byen, helårsbolig brukt som fritidsbolig (hytte).
Skatteetaten beregner boligverdi (beregnet markedsverdi for bolig) basert på SSBs statistiske opplysninger om omsatte boliger. I beregningen tas det hensyn til boligens beliggenhet, areal, byggeår og type bolig. Boligens boligverdi er lik boligens areal multiplisert Offentlig informasjon 41 Informasjon om boligen Informasjon om boligen 41 med kvadratmeterpris basert på statistikk over omsatte boliger. Formuesverdien er en gitt prosentandel av denne boligverdien. Formuesverdien av primærboliger settes normalt til 25 prosent av boligverdien og 90 prosent for sekundærboliger.

Avtalerettslige forhold

Overtakelse

Etter nærmere avtale med selger. Angi ønske i budskjema.

Sentrale lover

Eiendommen selges etter reglene i avhendingsloven. Selgers eventuelle mangelsansvar og kjøpers undersøkelsesplikt reguleres av bestemmelsene i avhendingsloven kapittel 3.

Dersom avtale om salg (aksept av bud) inngås i forbrukerforhold*:
For å få et best mulig beslutningsgrunnlag er det viktig å lese salgsdokumentene grundig før visning, og uansett før budgivning. Salgsoppgaven inneholder sentrale opplysninger fra eiendomsmegleren, tilstandsrapport fra bygningssakkyndig, egenerklæring fra selger og andre dokumenter med relevant innhold. Uavhengig av om det er lest eller ikke, regnes Kjøper for å kjenne til det som går tydelig fram av salgsdokumentene.

I tillegg til å sette seg grundig inn i dokumentene, oppfordres interessenter til å undersøke eiendommen nøye.

Eiendommen kan ha en mangel dersom den ikke samsvarer med kravene til kvalitet, utrustning og annet som følger av avtalen, jf. avhendingsloven § 3-1. Videre vil eiendommen ha mangel dersom det er holdt tilbake eller gitt uriktige opplysninger om eiendommen som har virket inn på avtalen, jf. avhendingsloven §§ 3-7 og 3-8.

Ved salg til forbrukerkjøper er det ikke anledning til å ta forbehold om at eiendommen selges «som den er» eller med lignende generelle forbehold. Forbehold om eiendommens tilstand som er spesifisert nok til å kunne innvirke på kjøpsvurderingen, anses likevel som en del av avtalen, og vil derfor ikke kunne påberopes som mangel jf. avhendingsloven § 3-9 (2) andre setning.

Hvis det ikke er avtalt noe særskilt, gjelder bestemmelsene i avhendingsloven §§ 3-2 til 3-6 om generelle krav til eiendommen, arealavvik og tilbehør. Disse bestemmelsene supplerer altså det som følger av avtalen.

Boligens alder, type og synlige tilstand har betydning for hvilken kvalitet og stand som kan forventes. For eksempel kan det ikke forventes at en eldre bolig har samme tilstand som en ny eller nyere bolig. Eldre boliger er vanligvis bygget etter andre krav og med andre materialer, og vil i tillegg ha varierende grad av slitasje og skader som følge av blant annet bruk, værpåkjenninger og annen aldersforringelse. Skader og forringelser som er naturlige følger av dette vil normalt ikke bli ansett som kjøpsrettslige mangler.

Kjøper kan ikke gjøre gjeldende som en mangel noe kjøperen kjente eller måtte kjenne til da avtalen ble inngått. Dersom kjøperen før avtaleinngåelsen har undersøkt eiendommen, eller uten rimelig grunn unnlatt å følge oppfordringen om undersøkelse, kan kjøperen ikke gjøre gjeldende som mangel noe han burde blitt kjent med ved undersøkelsen.

Det gjøres oppmerksom på at selv om det skulle være mangel ved eiendommen, må kjøperen selv dekke tap og kostnader opp til et beløp på 10 000 kroner (kjøpers «egenandel»/ «egenrisiko»), om ikke annet er sagt i loven.

Kjøpers egenrisiko har ikke betydning for spørsmålet om det foreligger en mangel. Beløpet kommer imidlertid til fradrag i en eventuell utmåling av prisavslag eller erstatning dersom det er en mangel ved eiendommen som selger er ansvarlig for.

* Med forbrukerforhold menes kjøp av eiendom når kjøperen er en fysisk person som ikke hovedsakelig handler som ledd i næringsvirksomhet.

Dersom avtale om salg (aksept av bud) inngås av kjøper som ikke anses som forbruker selges eiendommen «som den er»:

Eiendommen overdras slik den fremstår ved besiktigelse. Selger fraskriver seg ansvar ut over det som følger av avhendingsloven § 3-9, dog slik at forhold dekket av avhendingslovens § 3-9, andre punktum ikke kan utgjøre en mangel. § 3-9 fravikes videre slik at forsømte opplysninger fra selgers side bare skal ansees som mangel dersom disse er vesentlige for kjøper og er dokumentert kjent av selger. Videre kan ikke kjøper gjøre gjeldende som mangel forhold etter avhendingslovens § 3-8 (1), andre setning hvor opplysningene er gitt av andre enn selger. Avhendingslovens § 4-19, andre ledd fravikes slik at reklamasjon senest kan skje 1 år etter overtagelse av eiendommen.

Interessenter oppfordres til å undersøke eiendommen nøye, gjerne med fagmann før bud inngis. Se også teknisk beskrivelse av boligen, som framkommer i takst/ tilstandsrapport/boligsalgsrapport. Det forutsettes at skjøtet tinglyses på ny eier. Hvis kjøper ikke ønsker en hjemmelsoverføring av eiendommen til seg må det tas forbehold om dette i budet.

Informasjonen ovenfor om kjøpers undersøkelsesplikt, herunder oppfordringen om å undersøke eiendommen nøye, gjelder også for kjøpere som ikke anses som forbrukere. Ved spørsmål, kontakt megler for mer informasjon.

I alle tilfeller forutsettes det, med mindre annet er avtalt, at hjemmel overføres til kjøper ved overtakelse.

Informasjon vedr. lovendring finnes også her: https://nylander.no/informasjon-til-vare-kunder-vdr-lovendring-2022/

Personvern

Ditt personvern er viktig for Meglerhuset Nylander AS og vi er opptatt av å verne om personopplysningenes integritet, tilgjengelighet og konfidensialitet. All behandling av personopplysninger i Meglerhuset Nylander AS skal følge det til enhver tid gjeldende personvernregelverket, herunder GDPR og personopplysningsloven.

Personvernerklæringen gir utfyllende opplysninger om hvilke personopplysninger som samles inn, hvordan opplysningene samles inn og hvilke rettigheter du har dersom personopplysninger om deg er registrert hos oss. Se mer på: https://nylander.no/personvernerklaering-for-meglerhuset-nylander-as/

Boligselgerforsikring

Selger har tegnet boligselgerforsikring. Forsikringen dekker selgers ansvar etter avhendingsloven begrenset til eiendommens salgssum, oppad begrenset til 10 millioner kroner.

Forsikringen dekker ikke verditap som følge av forekomst av insekter. Selger har utarbeidet et egenerklæringsskjema og innhentet en tilstandsrapport som er vedlagt salgsoppgaven. I henhold til avhendingsloven anses kjøper kjent med de opplysninger som framgår av et salgsdokument. Kjøper oppfordres derfor til å gjøre seg kjent med denne.

Boligkjøperforsikring

Kjøper har anledning til å tegne Boligkjøperforsikring. Det er en rettshjelpsforsikring som gir trygghet og profesjonell juridisk hjelp dersom det oppdages uventede feil eller mangler ved boligen de neste fem årene.

Boligkjøperforsikring tegnes senest på kontraktsmøtet.

Avtalebetingelser

Hele kjøpesummen med tillegg av omkostninger skal være kreditert meglers klientkonto og skriftlig melding fra kjøpers bank må foreligge innen 2 virkedager før overtakelse.
Kjøpesum regnes ikke som betalt av kjøper før kjøpers panterett er mottatt av oppgjør i korrekt utfylt, undertegnet og bevitnet stand. Valuteringsdato legges til grunn for all renteberegning mellom partene.
Ved forsinket betaling av hele eller deler av kjøpesummen og omkostninger, kan selger kreve lovens forsinkelsesrente av den til enhver tid ubetalte del av kjøpesummen fra avtalt tidspunkt for overtakelse og frem til full innbetaling faktisk finner sted. Denne bestemmelse gir ikke kjøper rett til å forlenge betalingsfristen utover de frister som er avtalt.

Hvitvasking og terrorfinansiering

HvitvaskningsregleneKjøper og selger er forpliktet til å bidra til at eiendomsmegler kan gjennomføre tilfredsstillende kundekontroll i henhold til hvitvaskingsregelverket og må derfor bl.a. fremlegge gyldig legitimasjon, erklæring om sivilstatus vedr. PEP, (politisk eksponert person) samt oppgi evt. egenkapitalens opphav i forbindelse med utfylling av oppgjørsskjema.

Dersom eiendomsmegler ikke får utført slik kontroll plikter eiendomsmegler å avstå fra å gjennomføre oppdraget/handelen. Eiendomsmeglingsforetaket fraskriver oss ansvar for eventuelle økonomiske krav som følge av ovennevnte forhold.

Budgivning

Informasjonen er utarbeidet av Forbrukerombudet, Forbrukerrådet, Den Norske Advokatforening ved Eiendomsmeglingsgruppen, Eiendomsmeglerforetakenes Forening og Norges Eiendomsmeglerforbund, på grunnlag av blant annet forskrift om eiendomsmegling § 6-3 og § 6-4.

Nedenfor gis en oversikt over de retningslinjer som forbrukermyndighetene og organisasjonene anbefaler benyttet ved budgivning på eiendommen. Avslutningsvis gis også en kort oversikt over de viktigste rettsreglene tilknyttet budgivning.

Før det leggs inn bud på eiendommen oppfordres budgiver til å sette seg inn i all relevant informasjon om eiendommen.

GJENNOMFØRING AV BUDGIVNING:
1. På forespørsel vil megler opplyse om aktuelle bud på eiendommen, herunder om relevante forbehold.
2. Alle bud inngis til megler, som formidler disse videre til oppdragsgiver. Kravet til skriftlighet gjelder også bud forhøyelser og motbud aksept eller avslag fra selger. Før formidling av bud med oppdragsgiver skal megler innhente gyldig legitimasjon og signatur fra budgiver. Kravet til legitimasjon og signatur er oppfylt for budgivere som benytter e-signatur, eksempelvis BankID eller MinID. Med skriftlige bud menes også elektroniske meldinger som e-post og SMS når informasjon i disse er tilgjengelig også for ettertiden.
3. Et bud bør inneholde eiendommens adresse (eventuelt gnr/bnr), kjøpesum, budgivers kontaktinformasjon, finansieringsplan, akseptfrist, overtakelsesdato og eventuelle forbehold; så som usikker finansiering, salg av nåværende bolig osv. Normalt vil ikke et bud med forbehold bli akseptert før forbeholdet er avklart. Konferer gjerne med megler før bud avgis.
4. Megler skal legge til rette for en forsvarlig avvikling av budrunden. I forbrukerforhold (dvs. der oppdragsgiver er for bruker) skal ikke megleren formidle bud med kortere akseptfrist enn kl. 12.00 første virkedag etter siste annonserte visning. Etter denne fristen bør budgivere ikke sette en kortere akseptfrist enn at megler har mulighet til, så langt det er nødvendig å orientere oppdragsgiver, budgivere og øvrige interessenter om bud og forbehold. Det bør ikke gis bud som diskriminerer eller utelukker andre budgivere. Dersom bud inngis med en frist som åpenbart er for kort til at megleren kan avvikle budrunden på en forsvarlig måte som sikrer oppdragsgiver og interessenter et tilstrekkelig grunnlag for sine handlingsvalg, vil megler fraråde budgiver å stille slik frist.
5. Megleren vil uoppfordret gi sin vurdering av det enkelte bud overfor oppdragsgiveren, når budet er gitt innenfor fristene i punkt 4.
6. Megleren vil så langt det er nødvendig og mulig holde budgiverne orientert om nye og høyere bud og eventuelle forbehold. Megler skal så snart som mulig bekrefte skriftlig ovenfor budgivere at budene deres er mottatt.
7. Etter at handel har kommet i stand, eller dersom en budrunde avsluttes uten at handel er kommet i stand, kan en budgiver kreve kopi av budjournalen i anonymisert form.
8. Kopi av budjournal skal gis til kjøper og selger uten ugrunnet opphold etter at handel er kommet i stand. Dersom det er viktig for budgiver å bevare sin anonymitet, bør budet fremmes gjennom fullmektig.

VIKTIGE AVTALERETTSLIGE FORHOLD:
1. Det eksisterer ingen angrerett ved salg/kjøp av fast eiendom.
2. Når et bud er innsendt til megler og han har formidlet innholdet i budet til selger (slik at selger har fått kunnskap om budet), kan budet ikke kalles tilbake. Budet er da bindende for budgiver frem til akseptfristens utløp, med mindre budet før denne tid avslås av selger eller budgiver får melding om at eiendommen er solgt til en annen (man bør derfor ikke gi bud på flere eiendommer samtidig dersom man ikke ønsker å kjøpe flere enn en eiendom).
3. Selger står fritt til å forkaste eller akseptere ethvert bud, og er for eksempel ikke forpliktet til å akseptere høyeste bud.
4. Når en aksept av et bud har kommet frem til budgiver innen akseptfristens utløp er det inngått en bindende avtale.
5. Husk at også et eventuelt bud fra selger til kjøper (såkalte ”motbud”), avtalerettslig er et bindende tilbud som med fører at det foreligger en avtale om salg av eiendommen dersom budet i rett tid aksepteres av kjøper.

Visning

Selv om koronasituasjonen har endret seg, ønsker vi på forhånd å vite om du kommer på visning. Dette gjør vi for å kunne yte bedre service til kundene våre. Benytt påmeldingsknapp i finn-annonse, og megler vil ta kontakt med deg snarlig for å avtale visningstidspunkt.
Skulle det mot formodning ikke være påmeldte til visning, vil ikke visning bli gjennomført.

Vedlegg

Vedlegg i salgsoppgave anses som en del av salgsoppgaven og må leses i sammenheng med den informasjon som framgår av denne.

Tilstandsrapport med arealberegning
Selgers egenerklæring
Energiattest
Planskisser
Situasjonskart

Dokumenter

Har du lignende bolig du ønsker å selge?

Ta kontakt med megler for å vite mer om markedet

Registrer din boligdrøm, så hjelper vi deg å finne den

Hos oss får du tilsendt bolignyhetene før resten av markedet. Det gjør at du får bedre tid til å vurdere hvilke eiendommer som passer deg og dine behov aller best. Søket er aktivt i 3 måneder og kan forlenges om det tar litt tid å finne boligdrømmen.

Kontaktinformasjon

Navn(Påkrevd)

Hvor ønsker du å bo?

Hvilke type bolig ønsker du?